Uitzending 7 september: Bernard Haitink 60 jaar dirigent Radio Filharmonisch Orkest

07-09-2014

Deze week in NTR PODIUM een uitgebreid portret van maestro Bernard Haitink en zijn levenslange band met het Radio Filharmonisch Orkest. 

 

Van 1957 tot 1961 was Bernard Haitink chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, en inmiddels is hij de beschermheer. Op zaterdag 6 september keert hij terug bij het Radio Filharmonisch Orkest en dirigeert, als aftrap van het nieuwe ZaterdagMatinee seizoen, onder andere Mahlers Vierde symfonie. Hans Haffmans ontmoette hem eerder in zijn huis in Luzern, Zwitserland en spreekt met hem over de beginjaren als dirigent in Hilversum. Ook bezoekt hij een masterclass die Haitink in zijn woonplaats gaf en waar de maestro zijn bevlogenheid voor het dirigeren aan de jongere generatie doorgeeft.  

 

Verder halen oud-orkestleden van het RFO Rob Meyn (slagwerk) en Bea Geerts (altviool) herinneringen op aan de eerste dirigenten jaren van Haitink. Regie: Marlies Huitink.

 

Zondag 7 september om 13.00 uur op NPO2. Op maandag kunt u kijken naar een registratie van Mahler 4 uit de Zaterdagmatinee van 6 september. Kijk de uitzending hier terug.

 

Registratie van de Vierde Symfonie van Gustav Mahler gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest met soliste Anne Schwanewilms, o.l.v. Bernard Haitink. Opgenomen op zaterdag 6 september 2014 tijdens de opening van het nieuwe seizoen van de NTR ZaterdagMatinee.

 

Eind jaren ’50 was hij chef-dirigent, en inmiddels is hij beschermheer van het orkest: Bernard Haitink keert terug bij het Radio Filharmonisch Orkest en dirigeert, als aftrap van het seizoen, een symfonie van Gustav Mahler die hem op het lijf geschreven is: de Vierde. Mahlers lichtvoetige Vierde symfonie is de meest opgewekte symfonie die hij schreef. Tinkelende sleebellen verbinden het eerste met het laatste deel, waarin een sopraan gelukzalig zingt over de vreugde die ons, na de dood, in de hemel wacht.

 

Gustav Mahler - Vierde symfonie

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Bernard Haitink

Anne Schwanewilms, sopraan

 

Tv-regie: Joost Honselaar.

 

Maandag 8 september om 00.05 op NPO2. Kijk de registratie hier terug.