Uitzending 9 februari: Prima ballerina Diana Vishneva

27-01-2014

In deze uitzending aandacht voor drie bijzondere internationale dansers/dansproducties in Nederland.

 

Allereerst een portret van de internationaal gelauwerde Russische prima ballerina Diana Vishneva. 

Zij is bekend door haar hoofdrollen in Giselle, Sleeping Beauty en het Zwanenmeer bij het Mariinsky Ballet en bij the American Ballet Theater. Zij is ook te bewonderen tijdens de opening van de Winterspelen in Sotsji.

Afgelopen najaar was Vishneva in Nederland om te werken met de choreografen Sól Leon en Paul Lightfoot van het Nederlands Dans Theater (NDT). Vishneva is een groot bewonderaar van hun moderne dans choreografieën, die haaks staan op haar strenge Russische klassieke ballet achtergrond. Zij vroeg aan hen of zij een ballet van hen mocht instuderen en uitvoeren. Het werd het stuk Subject to Change (2003).

Ook Jiri Kylián, grootmeester van de moderne dans, vroeg zij om een stuk. Hij studeert met haar en danser Marcelo Gomes zijn pas-de-deux Nuages (1976) in. Dit stuk danste zij in december 2013 voor de eerste keer tijdens het dansfestival Context, een hedendaags dansfestival dat Diana Vishneva zelf leidt en programmeert in Sint Petersburg, Rusland.

NTR Podium volgde de prima ballerina en sprak met haar tijdens de intensieve repetitiedagen in Den Haag.

 

 

Daarna twee reportages van regisseur Nada Mounzer over  buitenlandse dansvoorstellingen die te zien zijn tijdens het Holland Dance Festival eind januari 2014 in het Lucent Dans Theater in Den Haag. 

De voorstelling Tama Ma van het Nieuw Zeelandse Okareka Dance Company vertelt het autobiografische verhaal van twee prachtige Maori-dansers die door hun jeugd reizen op weg naar mannelijkheid. 

Het Bangarra Dance Theatre is een van de meest vooraanstaande dansgroepen van Australië. Het gezelschap verwerkt de Aboriginalcultuur in eigentijdse dansvormen. Hun voorstellling Kinship voert het publiek mee op een spirituele reis van een eeuwenoud verleden van naar de vraagstukken van een hedendaagse identiteit.

 

Deze uitzending wordt herhaald op maandag 10 februari, 24.05 uur op Ned.2

 

Kijk de uitzending hier terug.