Van violen tot Death Metal: componist Florian Maier

20-04-2011

De NTR vroeg tien componisten of een radiomaker hen mocht volgen bij het maken van een compositie, van het eerste idee tot de uitvoering. De serie ‘Componeren achter duinen en dijken’ is hiervan het resultaat. In 2011 worden tien documentaires gemaakt, waarvan de eerste drie reeds zijn uitgezonden. Zaterdag 23 april, 23:00-0:00, wordt in De Bedding, het documentaireprogramma van de NTR op Radio 4, ‘Van violen tot death metal’ van Catherine van Campen uitgezonden.

Florian Maier (1973) is een multitalent. Hij combineert een intensieve en veelkleurige speelpraktijk als gitarist met het kluizenaarschap van de componist. Naast opdrachtwerken componeert Maier – van death metal tot multimedia – voor zijn eigen bands, The Hungry Gods, Noneuclid, Quantum Ether en Durya. Catherine van Campen volgt de componist bij het maken van een nieuwe stuk voor Ensemble 440 Hz en bij een arrangement voor de beroemde death metalist Devin Townsend, met wie hij opnames maakt voor een nieuwe cd met het Praags Filharmonisch Orkest.

Catherine van Campen (1970) maakt en regisseert radio-documentaires als Van de Wolven (NPS 2006), Mother Unknown (NPS 2006), Jeltje van der Meij (NPS 2005), 3 minuten adm (NPS 2005), Grenzen verlegd (2004 VPRO). Daarnaast schrijft zij scenario’s en regiseert filmdocumentaires. Haar films worden wereldwijd op festivals vertoond. In 2008 won zij op het Planet in focus Festoival Toronto de 1ste prijs voor ‘Eeuwige moes’ en in 2009 IDFA/Mediafondsprijs voor het scenario ‘Drona en ik’.

Meer informatie:
www.ntr.nl/debedding : video’s, foto’s interviewfragmenten, de favoriete muziek van de componist, en een rubriek met de meest gestelde vragen.