Wereldprimeur met NachtKlassiek: publiek maakt klassieke jukebox

16-06-2011

De NTR lanceert vrijdag 17 juni NachtKlassiek, een project met uitsluitend klassieke muziek in een unieke samenwerking tussen televisie , internet, radio en social media. Dit project mondt uit in een interactieve live tv-uitzending ‘NachtKlassiek’, in de nacht van 25 december 2011.

De passie van Gergiev, Brüggen over Beethoven, Han de Vries met Bruno Maderna, beeldvernieuwing met Peter Schat, de Pianospelende Poes….. allemaal te zien en te horen!

Website
Het project komt tot leven met de lancering van de website www.ntr.nl/nachtklassiek op vrijdag 17 juni a.s., tijdens het programma Viertakt Podium op Radio 4 (16.00-18.00 uur).

Tot eind oktober zal de redactie de site wekelijks aanvullen met bijzondere beeld- en geluidfragmenten uit het gehele klassieke spectrum, in de volgende rubrieken: Symfonisch, Kamermuziek, Barok, Vocaal, Opmerkelijk en Interviews. Daarbij zullen bezoekers van de site via radio en social media uitgenodigd worden te reageren en zelf met suggesties te komen.


 

Stemmen
Vanaf 1 november 2011 kan gestemd worden op de fragmenten waar de website dan inmiddels bol van staat. Het stemmen leidt tot een ‘klassieke jukebox’, waaruit kijkers tijdens de tv-uitzending live aanvragen kunnen doen.

TV-programma
Zo komt alles samen in de nachtelijke televisie-uitzending op 25 december 2011:
de meest favoriete fragmenten worden aangekleed met persoonlijke anekdotes en commentaren. Deze aaneenschakeling van boeiende fragmenten wordt afgesloten door een integraal concert, dat ook tijdens de uitzending pas door kijkers uitgekozen wordt.

Radio & Mediapartners
In deze hele periode dat het programma loopt, bieden Viertakt Podium op Radio 4 en diverse media-partners een wekelijks venster op de ontwikkelingen. Natuurlijk zal men het hele crossmediale programma via social media kunnen volgen en eraan deelnemen.

In het kader van de campagne ‘NTR Brengt Cultuur’ zorgt de NTR, naast haar programmering rond pop, soul, jazz, dans, literatuur, drama en documentaires , hiermee voor een speciale focus op het domein van de klassieke muziek. Met een interactieve aanpak waarin de aandacht voor het onderwerp over een langere periode gevoed wordt, rekent de NTR op een brede betrokkenheid van kijkers en luisteraars in dit domein.

Bart Soepnel, hoofdredacteur Kunst & Cultuur over NachtKlassiek : “Klassieke muziek op een nieuwe manier verpakt , verzameld en gepresenteerd. Geschikt voor nieuwkomers, liefhebbers en specialisten. Puur genieten van bijzondere fragmenten, gemaakt met talent en kunde, maar vooral met passie.”