Actuele geschiedenissen

Heeft u een belangwekkend actueel historisch feit te melden? Gebruik dan het contactformulier en de redactie besteedt er tijd, aandacht en ruimte aan.

Op 4 mei 2008 ging de tentoonstelling 'Omkijken' in Amsterdam van start. Foto's uit de Tweede Wereldoorlog werden teruggeplaatst op de plek waar de fotograaf ze oorspronkelijk gemaakt heeft. 
De grondlegger van het moderne Nederland: zo mag Cornelis Lely (1854-1929) gerust worden genoemd. Lely is vooral bekend als de man die de Zuiderzee afsloot en inpolderde, maar hij deed veel meer dan dat. 
De Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis organiseert het zomerkamp 'Leren Opgraven 2007'. De kinderen mogen de stadsarcheoloog van Eindhoven helpen bij een van zijn opgravingen. 
Verre Verwanten TV heeft momenteel geen uitzendingen. 
De jaren zestig vormen een periode van grote veranderingen op maatschappelijk, politiek en cultureel gebied. Het boekje LSD is een handige wegwijzer in deze woelige periode. 
Op deze website vindt u een overzicht van het werk en leven van grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden in tekst, beeld en geluid. 
Dit leuke boekje gaat over 100 jaar Nederlanders met vakantie. Fraaie tenten en caravans, maar lelijke korte broeken en melkwitte benen. 
Ons land is een nieuwe vereniging rijker. De Genealogische Computer Vereniging is een vereniging voor mensen die stamboomonderzoek als hobby hebben en de computer, speciale computerprogramma's en het Internet gebruiken om hun stamboomgegevens bij elkaar te krijgen en dit tot een logisch geheel vormen. 
Op 4 november is de Dag van de Haagse Geschiedenis. Het thema van deze dag is Buren. Voor leerlingen van 10 tot 14 jaar is er een speciale prijsvraag: maak een presentatie over je buren of je buurt in de periode 1930-1935. De winnaar van de scholierenprijsvraag wordt op 4 november bekend gemaakt. 
Dertig historici en archeologen hebben ruim acht jaar gewerkt aan het standaardwerk Nijmegen. Geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Burgemeester G. ter Horst van Nijmegen nam op 15 september 2005 het eerste driedelige exemplaar in ontvangst. 
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden de (zuidelijke) Nederlanden het toneel van een aantal cruciale veldslagen. Het onderlinge verband van deze gevechten is groot, niet alleen geografisch maar ook vanwege hun doel. Over één van deze slagen is recentelijk een nieuw boek verschenen: Het Ardennenoffensief van Patrick Delaforce. 
Een Utrechtse student heeft een belangrijk manuscript van Albert Einstein gevonden in het Instituut Lorentz voor theoretische natuurkunde van de Universiteit Leiden. 
Eindelijk, na 54 jaar onzekerheid, werd in september 1996 de Nederlandse onderzeeboot O-16 teruggevonden.  
De Keltische volken bestaan al meer dan 2500 jaar: van de bronstijd tot heden. Op het hoogtepunt van hun invloed domineerden zij een groot deel van Europa, waaronder de zuidelijke Nederlanden. 
Het Romeinse roei-vrachtschip, de 'Woerden 7', is van Nederlandse makelij.  
Op donderdag 28 april wordt de expositie 'Licht in het Donker: Het Philips-Kommando in Kamp Vught' in het voormalige concentratiekamp geopend. 
Per zilverkleurig gespoten Harley Davidson met zijspan was Jan Cremer in 1960 op het Spaanse eiland Ibiza beland. Platzak.
 
De Tweede Wereldoorlog staat weer volop in de belangstelling, is het niet door het feit dat het dit jaar zestig jaar geleden is dat de oorlog afliep, dan wel door het overlijden van prominenten als prins Bernard en Loe de Jong. 
Onderwijswethouder Pierre Heijnen heeft woensdagochtend het eerste lespakket 'Hagenaars in oorlogstijd' over Den Haag en de Tweede Wereldoorlog uitgedeeld. 
Museum De Cruquius doet zaterdag 9 en zondag 10 april mee aan het Nationale Museumweekend. Bezoekers krijgen dan 25% korting op de entree en het Stoompracticum; verder zijn er 'verhalen op zaal', spannende speurtochten en voor de kleintjes gaat de verkleedkist open. 
Van april tot oktober zijn er weer rondleidingen langs Amsterdamse grachtenpanden en -tuinen. 
Terug naar de 'roerige jaren 20'? En dan kunnen kijken naar de wereldberoemde revue-artieste Josephine Baker die bekend werd om haar geruchtmakende dans in bananenrokje? Ja, dat kan! 
Op zaterdag 19 maart, tijdens de Nederlandse boekenweek 'Geschiedenis van de Lage Landen', organiseert het Historisch Platform in samenwerking met Imagine IC een historische filmmiddag. 
De Amsterdamse publicist en historicus Richter Roegholt is woensdag 2 maart op 79-jarige leeftijd overleden.  
Opmerkelijk archiefstukken over de financiele handel en wandel van Prins Hendrik staan nu online.  
Al zo’n 125 jaar is het vissersdorp Volendam aan de voormalige Zuiderzee het levende symbool van Holland. 'Hoe komt dat?' vroeg auteur Jan Kes zich af. 
Op 14 november komt Sinterklaas officieel aan in Amsterdam. Ook het Scheepvaartmuseum pakt uit. 
Het Catharina Gasthuis en Streekarchief Hollands Midden organiseren twee tentoonstellingen over de oude stadspoorten en de verdedigingswerken van Gouda.  
De stad Alkmaar vormde rond 1600 een belangrijk knooppunt in het spirituele netwerk van Europa. Een sleutelfiguur hierin was Cornelis Drebbel (1572 - 1633). 
In samenwerking met het Prentenkabinet Leiden presenteert Het Geheugen van Nederland de nieuwe collectie 'Pioniersfotografie uit Nederlands-Indie' afkomstig uit de verzameling van het Prentenkabinet Leiden.  
Anton Geesink is kandidaat voor de titel Grootste Nederlander Aller Tijden. Hij doorbrak de Oosterse judomacht, maar kreeg als sportambassadeur veel tegenwind.  
Christiaan Huygens (1629-1695) was Nederlands eerste grote natuurkundige. Al op jonge leeftijd befaamd, maar op zijn oude dag geestelijk in zwaar weer. 
Met het aanvangen van de Olympiade in Athene blikt Polygoon terug op de wisselende Olympische successen van Nederland.  
Na een grondige restauratie is onlangs papierfabriek De Middelste Molen in Loenen opnieuw in gebruik gesteld.  
De beeldbank Utrecht en omgeving bevat ca. 60.000 foto's, prentbriefkaarten, tekeningen en prenten van de stad (uitgebreid) en provincie (beperkt) Utrecht.  
Het Gemeentemuseum Elburg exposeert de collectie almanakken van particulier verzamelaar Willem van Norel. 
Kasteel-Museum Sypesteyn, het Gemeentemuseum in Weesp en het Gemeentelijk Expositiecentrum Aemstelle in Amstelveen presenteren 'De Hollandse Porseleinroute'. 
Het Scheepvaartmuseum biedt op zaterdag 17 juli een vaartocht door de Amsterdamse haven met het meer dan een eeuw oude stoomschip de Christiaan Brunings en twee dagen (12 en 26 juli) uitdagende, inspirerende, maar vooral leuke schilderworkshops onder leiding van de kunstenaar Robbert Doelwijt. 
Na de dramatische oefencampagne van Oranje voor het EK in Portugal is het een goed moment om het moreel wat op te vijzelen. Bij Polygoon is te zien dat winnen van de Belgen mogelijk is, en hoe! 
Het natuurgebied Het Rondeel bij Culemborg herbergt vrijwel zeker een massagraf van circa dertig Poolse krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog. 
Avontuur van Nederland is een nieuw geschiedenisboek voor groep 7 en 8. Zo valt er te lezen hoe je het beste een baby-neushoorn kunt braden.  
Pinkpop is er dit jaar voor de 35ste keer. Polygoon was bij de 10de Pinkpop in 1979 en de vele andere festivals in de jaren zeventig.  
Het Nationaal Pop Instituut heeft 5.000 promotiefoto's van Nederlandse bands en artiesten gedigitaliseerd. 
Waar kwam Bonifatius eigenlijk vandaan? Hoe zag de vroeg middeleeuwse, Friese maatschappij eruit? Wat gebeurde er bij de moord en welke gevolgen had dat voor Dokkum? 
Het allerbeste werd de dappere Nederlandse emigranten toegewenst, elk Polygoonjournaal weer.  
Paleontologen buigen zich over de ontdekking van een deel van de kaak van een kleine mosasaurus in Maastricht. 
Een jaar na de watersnoodramp van 1953 begon de bouw van de Deltawerken. Polygoon volgde de voortgang van het grootse project op de voet. 
In de Tweede Wereldoorlog bestond in Nederland een door de nazi's opgezet netwerk van Joodse Raden. 
15.000 Nederlandse lp's uit de periode 1950-1980 staan online op Fonos.nl. Deze 'vintage' muziek bestellen kan nu ook. 
Precies 250 jaar geleden, op 31 maart 1754, werd in Hijum de boerenzoon Arjen Roelofs geboren. 
Halverwege de negentiende eeuw begonnen de Nederlandse katholieken aan de opbouw van een eigen gesloten wereld, vaak 'zuil' genoemd. 
Bij het archeologisch vooronderzoek voor de aanleg van de N296 zijn spectaculaire vondsten uit de laat-Romeinse en vroeg Middeleeuwse perioden gedaan. 
In april 2004 ging astronaut André Kuipers de ruimte in. Polygoon doet verslag van de ruimtevaart in de jaren vijftig en zestig. 
De Hongerwinter, een winter die in veel geheugens gegrift staat, een winter waar we ons tegenwoordig weinig bij voor kunnen stellen. 
Op 1 april 1954 werd de eerste Nederlandse snelweg geopend.  
Informatie over alle Nederlandse legale én illegale voorstellingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gespeeld, zijn via het Internet te raadplegen. 
De haven van Scheveningen bestaat honderd jaar. Polygoon filmde regelmatig in het kustplaatsje. Niet alleen de visvangst, maar ook de Tour de France. 
Het Romeinse schip, dat vorig jaar juni bij Utrecht is gevonden, is waarschijnlijk rond het jaar 148 in Nederland gebouwd. 
De drie maanden durende huwelijksreis van prinses Juliana was waarschijnlijk één van de gelukkigste periodes uit haar lange leven.  
Op woensdagavond 21 maart 1951 meert de Kota Inten af aan de Lloydpier in Rotterdam. Aan boord zijn ongeveer 900 Molukkers. 
Dertig jaar geleden zagen tientallen bewoners van het Friese Gorredijk UFO’s. Een reportage van Gerard Leenders.  
Bijna 3800 affiches van het IIAV geven een beeld van de Nederlandse vrouwenbeweging in de 20e eeuw. 
In de RAI in Amsterdam wordt al ruim een halve eeuw de Huishoudbeurs gehouden.  
Nederlandse kunstenaars zijn al eeuwenlang gefascineerd door het zonnige, zachte licht van Italië. Zo ontstond er al in 1620 in Rome een Nederlands schildersgezelschap, De Bentvleugels genaamd. 
Op de mooiste plek van Den Haag staat een compact en schitterend paleis uit de 18e eeuw: Het Paleis Lange Voorhout. Waar tot 1891 Koningin Emma woonde en later Koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix hun officiële ontvangsten hielden, is nu een permanent museum en attractie gewijd aan het werk van de wereldberoemde Nederlandse grafisch kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972). 
16 Nederlandse Vestingsteden presenteren zich op een geheel nieuwe website. Alle ingrediënten op een rijtje voor een historisch verantwoord dagje uit.  
De vaargeul voor de schepen in de Westerschelde is vrij van wrakken. Een historisch moment voor Zeeland en dat wordt gevierd met een speciale wrakkenroute. 
Lange tijd is er nauwelijks belangstelling geweest voor Kamp Amersfoort. Na de bevrijding moest Nederland immers weer opgebouwd worden.  
1996: Het droogste voorjaar van deze eeuw. Maar in 1389, 1473 en 1503 was het ook zeer droog. Hoe weten we dat eigenlijk? 
Acht 'Höchstellungsjuden' die door secretaris-generaal Frederiks uitverkoren zijn vanwege hun 'maatschappelijk belang', worden in februari 1943 ondergebracht in een Doetinchemse villa; Villa Bouchina. 
In het boek 'Een koude oorlog' reconstrueert Dirk Vellenga de Elfstedentocht van 1954. 
Het historische gedicht is een verzameling gedichten waarin vele nationale helden, maar ook de grote vaderlandse gebeurtenissen, de revue passeren. 
Nagenoeg elke geschiedenisdocent gebruikt in zijn toetsen spotprenten. De een heeft zelf al een verzameling aangelegd, de ander is geregeld op zoek naar geschikte cartoons.  
Vandaag de dag wordt Europa geconfronteerd met een groot aantal immigranten. Ruim een eeuw geleden vertrokken er juist miljoenen mensen uit Europa, met name naar Amerika, op zoek naar geluk.  
Restaurants strijden tegenwoordig om de felbegeerde Michelin sterren. Polygoon filmde hoe het horecapersoneel onderling de competitie aanging.  
Film in Nederland volgens Polygoon: dat is toch de glamour van internationale sterren, die Nederlandse bodem aandoen, zoals Harold Lloyd of Lillian Harvey. 
In Putten is een uniek familiefilmpje opgedoken uit de Tweede Wereldoorlog. 
Straatzangers brachten eeuwenlang een scala aan liederen ten gehore, van moord- en rampliederen tot vaderlandse klassiekers, en van sentimentele krakers tot bijtende spotliederen. 
Het Nationaal Archief heeft een uitgebreide website gemaakt voor het centraal examen geschiedenis in 2004 en 2005, met als titel 'Katoen in Twente 1800-1890'. 
Het is het jaar 1600. Het grootste deel van de aarde is nog lang niet ontdekt. Wie meer over de wereld wil weten, tuigt een zeilschip op, zoekt een bemanning en zeilt af naar onbekend vaarwater…  
Het bijzondere leven van de Duitse vorst zonder koninkrijk, Frederik V van de Palts, wordt in de tentoonstelling 'De Winterkoning' belicht. En daarbij presenteert het Haags Historisch Museum ook een serie lezingen en een concert. 
Het tragische lot van de gedwongen emigrant, de vluchteling: joodse kinderen in 1938, Oosteuropese ‘ontheemden’ in 1950, Ambonezen in 1951 en ‘Chinese’ Russen in 1954. 
Museum de Gevangenpoort in Den Haag biedt een audiowandeling speciaal voor vmbo-leerlingen, de Emotietrip. 
Museum De Dubbelde Palmboom besteedt aandacht aan de historie van Delfshaven en de beroemdste inwoner: Piet Hein. 
Een terugblik op het mobilisatiejaar 1939, een nieuwjaarsreceptie van de koningin in 1949 en een Nieuwjaarswens voorgedragen door Louis Davids in 1935. 
Het Rijksmuseum presenteert met De Meesterwerken het mooiste van het mooiste uit eigen collectie. 
Bijna 60 procent van de Nederlanders weet niet dat de Gouden Eeuw de zeventiende eeuw betreft. 
Aan het einde van het jaar maakt een eigenaardige drang zich van ons meester om pakjes te versturen. 
Na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, probeerde Nederland haar kolonie in de Oost weer onder controle te krijgen.  
Duizenden Nederlanders maakten de Franse Revolutie als politieke vluchtelingen mee. Een groot Pruisisch leger had hen in september 1787 uit Nederland verdreven. 
Aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw was fabrieksarbeid door vrouwen en meisjes in Nederland een omstreden zaak. 
Hoe dachten Nederlanders over bezetting, jodenvervolging, onderdrukking en verzet? Wat vonden gewone burgers van wat hen overkwam? Waren ze in het algemeen onverschillig of leefden ze hevig mee met de gebeurtenissen? 
In deze pas verschenen bundel zijn door Herman Pleij vijfentwintig oude én nieuwe stukken bijeengebracht over vaderlandse eigenaardigheden. De auteur gaat in op de collectieve mentaliteiten die we zelf – of anderen – graag adverteren en die veelal worden versleten voor ‘volkskarakter’, vanaf Willem van Oranje tot aan Pim Fortuyn en daarna. 
De circa tweeduizend politieke prenten van Peter van Straaten, een van de belangrijkste naoorlogse politiek tekenaars, vormen een treffende beeldkroniek van Nederland in de periode 1969-2001.  
'Kom van dat dak af' is waarschijnlijk het enige Nederlandstalige rocklied dat heel Nederland kent. Roep in een stille straat 'Kom van dat dak af!' en mensen zullen hun hoofd uit de ramen steken om de tweede zin terug te brullen: ''k Waarschuw niet meer!'  
De Canadese televisiemaker Vivian Bellaar Spruyt is op zoek naar filmpjes, dagboeken en ooggetuigenverslagen die door Nederlanders zijn gemaakt tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door de Canadezen. Doel is de geschikte fragmenten volgend jaar te gebruiken in een documentaire ter gelegenheid van de 60e verjaardag van D-Day.  
De eigenaar omschrijft het als 'een prachtig pand, waar we zó een huurder voor vinden'. Toch staat de voormalige woning van de staatsman Willem Drees (1886-1988) aan de Haagse Beeklaan 502 al anderhalf jaar leeg.  
Het Museum Boerhaave in Leiden pakt uit met de geschiedenis van de weerkunde in Nederland. 
Het watersnoodmuseum in Ouwerkerk (Zeeland) en het tijdens de ramp van 1953 ontstane kreken- en natuurgebied worden Nationaal Monument voor de Watersnood.  
De Twentse Paradox is een nieuw boek over de lotgevallen van de joodse bevolking van Hengelo en Enschede tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
'Nederland is verder opgewarmd', luidde de boodschap van het KNMI dit voorjaar. 

vroege rotonde

1929 - Werkgevers en werknemers in de bouw en metaalindustrie worden het eens over het aantal betaalde vakantiedagen: drie per jaar. De Grote Markt in Zwolle, eeuwenlang het domein van de voetganger, kreeg al in 1929 een rotonde voor het autoverkeer.

Ondertussen in de...

Republiek
Republiek
1600-1795
De periode van de statenbond of federatie van de zeven Noord-Nederlandse provinciën...