Afleveringen

Al twee seizoenen was het succesvolle geschiedenisprogramma Verre Verwanten te zien op televisie, waarin aan de hand van de stambomen van twee gasten wordt teruggegaan in de tijd. Onderweg wordt stilgestaan bij een aantal persoonlijke verhalen uit het verleden. Bij de serie wordt samengewerkt met het Centraal Bureau voor Genealogie.

Vanaf 27 oktober 2007 is er een nieuwe serie Verre Verwanten te zien. In de elf afleveringen zullen onder anderen Katja en Birgit Schuurman, Henny Huisman, Sylvana Simons, Dolores Leeuwin en Harm Edens ontdekken van wie zij afstammen.

Naast hen staat een aantal minder bekende Nederlanders, die echter stuk voor stuk blijken af te stammen van zeer beroemde voorouders uit onze vaderlandse geschiedenis. Wie die beroemdheden zijn, is een verrassing, zowel voor de gasten als voor de kijker. In het verleden waren dat bijvoorbeeld Willem van Oranje, Van Oldebarnevelt, Sweelinck, Huygens en Stevin.

Klik hier voor de afleveringen uit serie drie.

naaimachine

1850 - Verschillende Franse en Amerikaanse patenten voor een naaimachine. Isaac Merritt Singer combineert in 1851 een aantal technieken in een bruikbare machine met een verticaal bewegende naald, een horizontaal bewegende spoel, een transportwiel voor de stof en een meegevende persvoet. Het principe van de naaimachine was in 1829 ontwikkeld door de Franse kleermaker Barthelemy Thimonier. Op de afbeelding een reclame uit omstreeks 1860 voor Singernaaimachines, te koop in de chique Amsterdamse Kalverstraat. Singer was weliswaar niet de uitvinder van de naaimachine, maar wist wel de markt te veroveren door een combinatie van uitvindingen in de naaimachines toe te passen.

Ondertussen in de...

Tweede Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
1940-1945
Het kleine en slecht bewapende Nederlandse leger staat machteloos...