Serie 2

Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, vond vorig jaar als voorouder een schoenmaker uit Amsterdam ten tijde van de Gouden Eeuw. Studente maatschappelijk werk Dionne van Milaan ontdekte tot haar verbazing de zeeheld Maarten Harpertsz. Tromp in haar stamboom.

En dat waren nog maar twee van de genealogische verrassingen uit de eerste editie van Verre verwanten, het geschiedenisprogramma waarin bekende en onbekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders. In de nieuwe serie ontvangt presentator Jan Douwe Kroeske onder andere Robert ten Brink, Loes Luca, Herman Finkers en Jochem van Gelder.
 
Vorig jaar ging met veel succes het nieuwe geschiedenisprogramma Verre Verwanten van start, waarin aan de hand van de stambomen van twee gasten wordt teruggegaan in de tijd. Onderweg wordt niet alleen stilgestaan bij een aantal persoonlijke verhalen aan de hand van de stamboom, maar wordt ook de identiteit onthuld van een voorouder uit een ver verleden. Soms is dat een heel beroemde: Sweelinck, Huygens, Stevin, om maar een paar voorbeelden uit de eerste serie te noemen.

Behalve de vier hiervoor genoemde bekende Nederlanders zijn in deze tweede editie van Verre verwanten te gast: Hans Klok, Joke Bruijs, Dione de Graaff, Sjaak Bral en Jeltje van Nieuwenhoven. Naast hen staat een aantal minder bekende Nederlanders, die echter stuk voor stuk blijken af te stammen van zeer beroemde voorouders uit onze vaderlandse geschiedenis. Wie die beroemdheden zijn, is een verrassing, zowel voor de gasten als voor de kijker.

In de loop van het programma verzamelen de kandidaten aanwijzingen waarmee zij die identiteit kunnen achterhalen. Aan de hand van de stambomen worden ook tal van bekende en minder bekende feiten uit onze vaderlandse geschiedenis behandeld, variërend van ziekten, voedsel, misdaden, feesten en alledaagse gewoonten tot de hogere politiek van diplomaten, oorlogen en vredesonderhandelingen. Zo wordt ons verleden dichterbij gehaald. Want de geschiedenis is een gebied dat ons allen toebehoort. Het is van ons. Het is de plek waar we kunnen onderzoeken wie we zijn, wat ons vormt en wat ons lot bepaalt.

Presentatie
De tweede editie van Verre Verwanten wordt in de studio weer gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske, onder meer bekend van de tv-programma's 'Jules Unlimited' en '2 Meter Sessies’. In iedere uitzending zijn daarnaast een paar korte filmpjes opgenomen over het Nederland van de voorouders van de twee studiogasten. Die filmpjes worden gepresenteerd door Isolde Hallensleben.
 
Zelf aan de slag met genealogisch onderzoek?
Voor het afstammingsonderzoek bij Verre Verwanten is samengewerkt met het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). Als u zelf aan de slag wilt met stamboomonderzoek, is het CBG het beste startpunt.
Op de online Onderzoekgids familiegeschiedenis van het Centraal Bureau voor Genealogie ziet u hoe u uw eigen stamboomonderzoek het beste kunt aanpakken. U vindt er veel handige tips en meer informatie over wat genealogie precies inhoudt. Het boek Verre Verwanten geeft ook uitleg voor iedereen die zijn eigen afstamming wil gaan onderzoeken. Bovendien behandelt het beknopt een aantal historische thema's.

vogel of vis

1925 - Het gevangeniswezen wordt versoepeld. Gedetineerden mogen voortaan kranten lezen, brieven naar huis schrijven, voordrachten bijwonen, meer bezoek ontvangen, de wanden van hun cel versieren en bloemen en planten houden. Een vogel of vis mag zelfs de cel mee in worden genomen. Andere privileges: spelletjes, roken tijdens het luchten, de baard laten staan of zich zelf scheren - mits het scheermes is goedgekeurd. Bovendien krijgen de ruiten van de cellen doorzichtig glas en wordt de zitkruk, tot dan toe vastgemaakt aan de celmuur, vervangen door een losse stoel.

Ondertussen in de...

Volle middeleeuwen
Volle middeleeuwen
900-1300
Het einde van het Karolingische Rijk komt in zicht...