Verre verwanten van Dione de Graaff en Willem van Walsem

In de laatste aflevering van de tweede reeks Verre Verwanten zijn sportpresentator Dione de Graaff en huisarts Willem van Walsem te gast. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

Uitzending: wo. 8 maart 2005 22:20 - 23:05 uur Ned. 1
Herhaling: do 9 maart 2005 15.20-16.05 uur Ned. 1

Dione de GraaffDe eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over het voorgeslacht van Dione de Graaff. Haar grootmoeder, Anna Faber, werd geboren in 1909, het jaar waarin de eerste officiële Elfstedentocht werd gereden. Hierover gaat de eerste vraag dan ook.

De tweede vraag gaat over een voorouder van Willem van Walsem. We gaan naar zijn betovergrootmoeder, Gijsbertha van Wickevoort Crommelin. Zij leefde in het midden van de 19e eeuw. De vraag gaat over voorwerpen die heel alledaags zijn, maar er was een tijd dat deze voorwerpen nog uitgevonden moesten worden. Over uitvindingen in de 19e eeuw gaat de vraag, en Marieke Hohnen van het NEMO in Amsterdam geeft uitleg.

Terug in de lijn van Dione de Graaff, verder terug in de 19e eeuw. In de afstammingsreeks van Dione bevindt zich een smid, Klaas Faber, hij was getrouwd met Ybeltje Hepkes Veenstra. Verslaggeefster Isolde Hallensleben ging op zoek naar het geheim van de smid.

Willem van WalsumWe gaan verder in de stamboom van Willem van Walsem, vijf generaties terug, en belanden bij Anna Elisabeth barones van Pallandt. Zij is getrouwd met Arnout Hendrik Wickevoort Crommelin, een baron waarnaar een straat is vernoemd in Delft. Isolde Hallensleben ging op onderzoek uit waarom en kwam uit bij het laantje van Van der Gaag/de kromme lijn van Crommelin.

Weer in de lijn van Dione de Graaff komen we in de 18e eeuw terecht, een voorouder van Dione, Jilles Tjoelker, is boer te Augustinusga. De vraag gaat over groenten en hun (vermeende) medicinale werking. Jac Nijskens van de Historische Groentenhof geeft uitleg.

Ten slotte gaan we naar een verre voorouder van Willem van Walsem, Hermina Jacoba de Thoms. Van deze familie is een archief bekend waarin onder andere de uitbundige bruidschat staat beschreven van de twee dochters van Hermina. Over trouwen gaat de vraag, en André van Noort, van het archief in Leiden geeft uitleg.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Willem van Walsem en Dione de Graaff clous over wie hun voorvaders waren. Die van Dione, Lammert Jillis, is kuiper te Augustinusga. En de Verre Verwant van Willem van Walsem, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.


Meifeesten

In sommige streken wordt de meiboom geplant ten teken van het nieuwe seizoen. Ook worden er mei-vuren ontstoken.

Ondertussen in de...

Prehistorie
Prehistorie
Tot 57 v. Chr.
Met prehistorie verwijst men naar een tijdperk waarover geen geschreven bronnen bekend zijn...