Cornelis Hendrick Backer

Cornelis Henrick Backer, voorouder van Melita van der Mersch, werd op 19 juli 1825 geboren in Amsterdam. Hij overleed daar op 9 november 1908.

 
Gemeente archief Den Haag, Kurhaus Scheveningen rond 1900, door W.E.J. Willem Tjeenk. 
In 1828 werd in Nederland het eerste gemeentelijke badhuis van Nederland gebouwd, de voorloper van het beroemde Kurhaus. Het was het begin van het Nederlandse badleven.

Onder de adel en gegoede burgerij werd het modieus een kuur te volgen aan één van de Nederlandse kustplaatsen. Cornelis Hendrick Backer, een voorouder van Melita van der Mersch, maakt in zijn leven de opkomst van het badleven mee en zal als welgestelde man dan ook ongetwijfeld de Nederlandse kust weleens bezocht hebben.

    Het badtoerisme in Nederland was een mode die overgewaaid kwam uit landen als Groot-BrittanniŽ; en BelgiŽ;. | Meer

    Omstreeks 1800 groeide de overtuiging dat zee en strand een gunstige uitwerking hadden op de gezondheid. Baden in zee en het inademen van de zilte zeelucht golden als een probaat middel tegen allerlei kwalen.  | Meer

    In het Victoriaanse tijdperk (1837-1901) droegen badende vrouwen een meerdelig badkostuum. Het bestond uit een matrozenbloes of een wijde tuniek met ceintuur en een pantalon tot de kuit. | Meer


vrije zaterdagmiddag

1919 - Invoering per wet van de achturige werkdag en de vrije zaterdagmiddag.

Relevante tijdvakken