Jan Spaanderman

Jan Spaanderman, voorouder van Hans Klok, werd gedoopt in Katwijk aan Zee op 9 september 1668. Hij overleed aldaar (aangifte impost begraven Katwijk 1 april 1742).

, tr. Katwijk aan Zee 17 april 1695 Haasje Willems Hoek, ged. Katwijk aan Zee 6 mei 1668, dr. van Willem Cornelisz en Maertje Arentsdr (de Voys).

We gaan terug in de tijd, terug naar 1668. Het eerste Nederlandse Kookboek wordt gedrukt: De Verstandige Kok, of Sorghvuldige Huyshoudster. Het boek zit vol nuttige tips over gebraad, gevogelte en vis. En we blijven in Katwijk, vissersdorp bij uitstek. Daar wordt Jan Spaanderman geboren in 1668. Hij trouwde te Katwijk aan Zee op 17 april 1695 met Haasje Willems Hoek. Van haar weten we dat ze in hetzelfde dorp gedoopt werd op 6 mei 1668 en dat ze een dochter is van Willem Cornelisz en Maertje Arentsdr (de Voys).

Jan en Haasje blijven hub hele leven in het dorp wonen en ze zullen regelmatig vis gegeten hebben. Een gewone arbeider kon in die tijd zo’n 21.000 haringen van zijn jaarsalaris kopen. Met het modale inkomen van vandaag de dag zijn dat er zo’n 15.000. Vis was dus in die tijd relatief goedkoop. Een deel van de vangst zal zeker thuis op tafel zijn verschenen. Veel zal ook verkocht zijn op de visafslag of vismarkten in de buurt. Het gezin had immers ook geld nodig om andere dingen te kunnen kopen.

    Net als bijvoorbeeld Scheveningen had Katwijk in de 17e en 18e eeuw geen haven. Er werd dus gevist met boten met een platte bodem die bij hoog water het strand opgetrokken konden worden. | Meer


Duizenden restaurants

1989 - Nederland telt 3288 restaurants met een buitenlandse keuken. In 1993 zijn het er 3722.

Gerelateerde artikelen


Relevante tijdvakken