Willem Janszoon Blaeu

Willem Janszoon Blaeu, voorouder dan Melita van der Mersch, werd in 1571 geboren. Hij werd wereldberoemd cartograaf. Hij overleed in 1638.

Willem Janszoon Blaeu (1571-1638), gravure van Jeremias Falck, Scheepvaartmuseum
Willem Janszoon Blaeu (1571-1638), gravure
van Jeremias Falck, Scheepvaartmuseum

Willem Janszoon Blaeu (1571-1638) was een beroemde Nederlandse cartograaf uit de zeventiende eeuw. Hij maakte kaarten, atlassen en globes die over heel Europa bekendheid genoten. Daarnaast was hij drukker en uitgever en bracht hij onder andere werken uit van zijn tijdsgenoten P.C. Hooft en Vondel.

Melita van der Mersch is een Verre Verwant van deze beroemde cartograaf. 

Melita van der MerschKlik hier om te zien hoe Melita op zoek ging naar haar Verre Verwant (Windows Media Player).


aderen snijden

1555 - De Amsterdamse chirurgijns krijgen van koning Filips II toestemming eenmaal per jaar het lijk van een terechtgestelde te ontleden. Dit om te voorkomen dat zij ‘periculeuselyken souden dolen ende aderen voor senuwen, senuwen voor aderen snijden of branden, gelijk de blinden in t hout werken’. Op de afbeelding de koffer van een kopster. Door verhitte halve glazen bollen op de huid te plaatsen, werd door de zuigende werking de huid omhoog getrokken. Op die plek werden enkele sneetjes aangebracht; een alternatieve vorm van aderlaten, het aftappen van bloed.

Gerelateerde artikelen


Relevante tijdvakken