Adriana Petronella van der Does

Adriana Petronelia van der Does, een verre verwant van Charlotte Buiskool, werd geboren in 1703 en overleed in 1770.

Adriana Petronella van der Does (1703-1770) was krankzinnig. Dat weerhield haar er niet van te trouwen met Willem Adriaan Rijksgraaf van Nassau, de heer van Bergen (Noord Holland). Hij was een man uit een rijke familie met veel aanzien, net als Adriana zelf.

Afbeelding krankzinnige vrouw, uit het Archief in LeidenUit het testament van haar echtgenoot blijkt dat zij “zedert veele jaaren was geraekt in het verstand, en wel zodanig, dat er geene hoope overschiet, dat deselve ooit wederom tot goed gebruyk van haar verstand en zinnen zal werden herstelt.”  .

Ook hun oudste zoon Willem Lodewijk is krankzinnig maar hij vervult eveneens de functie van heer van Bergen. In en rond Alkmaar wordt hij dan ook ”de gekke Nassau” genoemd.

    Gekte of psychiatrische stoornissen zijn van alle tijden. | Meer

    De kijk op krankzinnigheid werd tot in de 18e eeuw overheerst door de klassieke leer van de vier humeuren. | Meer

    De middeleeuwse kennis over ziekten ging vooral terug op wat de Griekse arts Hippocrates en de Romeinse chirurg Galenus hadden geschreven, respectievelijk in de 5de eeuw v. Chr. en in de 2de eeuw. | Meer

    Van geesteszieken werd in de Middeleeuwen aangenomen dat ze door de duivel waren bezeten. Als exorcisme (duiveluitdrijving) door bezweringsformules niet hielp, moesten de ongelukkigen achter slot en grendel. | Meer


gevangeniswezen

1839 - De Spanjaard Ramon de la Sagra bezoekt tijdens zijn verblijf in Nederland een aantal gevangenissen. In Woerden valt hem op dat de strozakken in de slaapzaal zo dicht bij elkaar liggen dat het lijkt alsof de gevangenen in één bed slapen. In Gouda hangen de slaapzakken drie rijen hoog. Het eten is bijzonder slecht omdat de cipiers de gevangenen afgekeurd voedsel voorzetten.

Relevante tijdvakken