Verre verwanten van Herman Finkers en Charlotte Buiskool

In de tweede aflevering van de tweede reeks Verre Verwanten zijn cabaretier Herman Finkers en marketingdirector Charlotte Buiskool te gast. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

Uitzending: wo. 11  januari 2006 22:20 - 23:05 uur Ned. 1
Herhaling: do 12  januari 2006 15.20-16.05 uur Ned. 1


De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over het voorgeslacht van Herman Finkers. Zijn oma, Aleida Oude Vrielink trouwt met Willem Koelen, een arbeider in textiel. Zoals zovelen in Twente werkt hij bij een textielfabriek. De eerste vraag gaat over de Twentse textielindustrie.

De tweede vraag gaat over de overgrootmoeder van Charlotte Buiskool. Over de historische betekenis van kinderliedjes gaat de tweede opdracht. Musicologe Heleen van den Bos geeft uitleg.

Terug in de lijn van Herman Finkers: Geradus Blankenvoort, een verre verwant van hem wordt geboren in een tijd die voor de katholieken in Twente heel spannend was, een beginnende godsdienstvrijheid. Verslaggeefster Isolde Hallensleben ging op zoek naar deze voorouder en onderzocht hoe het katholieke leven in Twente er in zijn tijd uitzag.

We gaan verder in de stamboom van Charlotte Buiskool en belanden bij een voorouder uit de 18e eeuw, Adriana Petronella van der Does. Van haar weten we dat ze krankzinnig is geworden. De vierde vraag gaat over hoe de medische wetenschap in die tijd tegen geestesziekten aankeek. Floris Mulder van Het Dolhuys te Haarlem geeft uitleg.

We blijven in de 18e eeuw met een voorouder van Herman Finkers, de vraag gaat over gewassen die er vroeger anders uitzagen dan tegenwoordig. Over vergeten gewassen en de introductie van de aardappel in Nederland gaat het, en Jac Nijskens, van de Historische Groentehof geeft uitleg.

Charlotte BuiskoolWeer in de lijn van Charlotte Buiskool zijn we aanbeland bij een historisch jaartal, 1609. Charlotte’s voorouder, Cornelis van der Mijle is een belangrijk ambassadeur van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Isolde Hallensleben ging gondelvaren en onderzocht wat hij als ambassadeur allemaal voor zijn kiezen kreeg. Historica Maartje van Gelder geeft uitleg.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Charlotte Buiskool en Herman Finkers clous over wie hun voorvaders waren. Die van Herman is terug te leiden tot een andere Herman, een schaapsherder in Twente. En de Verre Verwant van Charlotte, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.


eerste naturalisatie

1709 - Eerste naturalisatie in Nederland, van de hugenoot Daniel de Superville uit het Franse Saumur. De Superville vluchtte in 1685 naar Rotterdam. Hij werd er predikant van de Waalse gemeente, trouwde en kreeg zes kinderen.

Ondertussen in de...

Republiek
Republiek
1600-1795
De periode van de statenbond of federatie van de zeven Noord-Nederlandse provinciŽn...