Mr. Cornelis van der Mijle

Mr. Cornelis van der Mijle, ridder, heer van de Mijle, Dubbeldam, Backum, Alblas, Bleskensgraaf en St. Anthonispolder, was een voorvader van Charlotte Buiskool. Hij werd geboren te Den Haag in 1578 en overleed daar op 21 november 1642 en werd er op 25 november van dat jaar in de Hofkapel begraven.

Cornelis van der Mijle (Den Haag 1578-1642) was een voorouder van Charlotte Buiskool. Hij was getrouwd met Maria van Oldenbarnevelt en daardoor de schoonzoon van staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) én politiek adviseur van prins Maurits (1567-1625). In 1609 ging hij als eerste ambassadeur van Nederland naar Venetië, een nieuwe functie voor Nederland. 

Als raadsman van prins Maurits, ging Cornelis van der Mijle een paar weken lang naar Venetië om de politieke situatie in Nederland uit te leggen. Op 9 april 1609 was namelijk het Twaalfjarig Bestand gesloten, een onderbreking van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Twaalf jaar lang zou er niet of nauwelijks gevochten worden door de opstandelingen en de Spanjaarden. In 1621 werden de vijandelijkheden hervat.

Cornelis van der Mijle, gravure uit de Digitale Bibliotheek Nederland 

Het Bestand was een belangrijke stap in de vorming van de Republiek der Zeven Provinciën. Omdat Spanje aan tafel was gaan zitten met de opstandige staten, werd de Republiek voor het eerst (de facto) erkend door Spanje. Waarna ook andere staten de Republiek konden erkenden.

 Filmpje over Cornelis van der Mijle, met Isolde Hallensleben en Maartje van Gelder
Klik hier voor het filmpje over Cornelis van der Mijle. 

Van der Mijle ontmoette veel tegenstand. De Republiek was voor sommige staten immers nog altijd een opstandig gewest van Spanje, vol met ketters. Daarom deden de ambassadeurs van Spanje en de paus er alles aan om de officiële ontvangst in Venetië saboteren. Tot in het senaat van Venetië werd de nieuwe Republiek zwart gemaakt. Maar dat mocht niet baten. De machtigste man van Venetië: de doge, ontvangt van de Mijle met de grootste honneurs en de missie van de eerste ambassadeur was een succes. 

Meer info:

  • Vecht, H.A.W. van der, Cornelis van der Mijle, Sappemeer 1907.


homoseksuele handelingen

1971 - Wijziging van het artikel 248bis/sr van het Wetboek van Strafrecht. De leeftijdsgrens waarop homoseksuele handelingen met minderjarigen strafbaar zijn, wordt teruggebracht van 21 tot 16 jaar.

Gerelateerde artikelen


Relevante tijdvakken