Verre verwanten van Jochem van Gelder en Hanny Veraa-Van Dommele

In de vierde aflevering van de tweede reeks Verre Verwanten zijn presentator Jochem van Gelder en bloemverkoopster Hanny Veraa te gast. Hun afstamming werd is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

Uitzending: wo. 25  januari 2006 22:20 - 23:05 uur Ned. 1
Herhaling: do 26  januari 2006 15.20-16.05 uur Ned. 1


Jochem van Gelder De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over het voorgeslacht van Jochem van Gelder. Zijn vader, Jan van Gelder wilde graag paus worden, maar gelukkig voor Jochem liep dat anders. De eerste vraag gaat over katholieke beschermheiligen. Leon van Liebergen van het Religieus Museum te Uden geeft uitleg.

De tweede vraag gaat over de opa van de betovergrootvader van Hanny, we maken een enorme sprong terug in tijd. We gaan op zoek naar het gezicht van Joan Gerbrand van Mierop. Daarvoor ging verslaggeefster Isolde Hallensleben op onderzoek uit bij het Iconografisch Bureau in Den Haag.

Terug in de lijn van Jochem van Gelder, en we blijven in Gelderland en gaan naar Willem Janssen van Wolferen. De vraag gaat over kinderspelletjes uit die tijd. Historica Cora Laan geeft uitleg over spelletjes toen en nu.

Hanny VeraaWe gaan verder in de stamboom van Hanny en belanden bij een voorouder uit de 17e eeuw, Gerbrand van den Mierop. De 17e eeuw kennen we als de Gouden eeuw van wetenschap en kunst, maar qua gezondheid zag het er minder rooskleurig uit. Eddy Houwaart van het VU Medisch Centrum geeft uitleg over de ziektes van de 17e eeuw.

Nog wat verder terug in de tijd, naar de vroege 17e eeuw met een voorouder van Jochem van Gelder, Jan Roelofs van Wolferen. De vraag gaat over de boerenkermis, waarvan hij er ongetwijfeld de nodige heeft meegemaakt. Isolde Hallensleben ging kijken hoe zo’n boerenkermis er in de 17e eeuw uitzag.

Weer in de lijn van Hanny Veraa zijn we aanbeland bij Kenau Gerbrantsdochter, in het einde van de 16e eeuw. De vraag gaat over de tulpenkoorts, historicus Dick de Boer geeft uitleg.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Hanny Veraa en Jochem van Gelder clous over wie hun voorvaders waren. Die van Jochem is terug te leiden tot een herbergier in het Gelderse Oosterhout, die ook een illegaal veerdienst over de Waal runde. En de Verre Verwant van Hanny Veraa, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.


baarddragers

1891 - Politieagenten te Maastricht mogen geen baard meer dragen. Bij relletjes is gebleken dat baarddragers aan hun baard worden getrokken en daardoor weinig kunnen uitrichten.

Ondertussen in de...

Eerste Wereldoorlog
Eerste Wereldoorlog
1914-1918
Hoewel de Eerste Wereldoorlog aan Nederland voorbij gaat, worden veel goederen schaars...