Mr. Gerbrand van den Mierop

Mr. Gerbrand van den Mierop, voorvader van Hanny Veraa, werd op 4 april 1666 geboren te Rotterdam. Een paar dagen later werd hij daar remonstrants gedoopt op 11 april. Hij werd advocaat en werd in zijn geboorteplaats begraven op 5 januari 1708.

Een verre verwant van Hanny Veraa, Gerbrand van Mierop werd geboren in een jaar waarin heel Bolswerd werd uitgeroeid door de pest, 1666. We kennen de zeventiende eeuw als de Gouden Eeuw van de handel, de kunst en de wetenschap, maar minder rooskleurig was het echter gesteld met de gezondheid van de mensen.  

Gerbrand trouwde in Rotterdam op 15 mei 1686 met Aletta van der Heij. Zij was remonstrants gedoopt te Rotterdam op 4 februari 1663. Ze overleed in dezelfde stad op dertigjarige leeftijd op 21 dececmber 1693.

    In de 17e eeuw kon je de nodige aangetaste gezichten tegenkomen op straat. Ziektes als scheurbuik, pokken, syfilis en lepra lieten hun sporen na, als je ze al overleefde. | Meer


3 oktober Leidens ontzet

1574 - Na een maandenlang beleg sloegen de Spaanse belegeraars in oktober 1574 op de vlucht, nadat Willem van Oranje de dijken had laten doorsteken. De Watergeuzen konden haring en wittebrood de uitgehongerde stad binnenbrengen. Nog steeds eet Leiden op 3 oktober haring en wittebrood.

Gerelateerde artikelen


Relevante tijdvakken