Willem Janssen van Wolferen

Willem Janssen van Wolferen, een voorouder van Jochem van Gelder, werd op 23 mei 1686 te Beuningen gedoopt en overleed rond het jaar 1730.

Een verre verwant van Jochem van Gelder, Willem Janssen van Wolferen, werd geboren in 1686. Het is een periode waarin Nederland overspoeld wordt door hugenoten die op de vlucht zijn voor het antiprotestantse beleid van de Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715).

Willem Jansen van Wolferen beleeft een rustige kindertijd in het Gelderse dorpje Beuningen, waarin hij zich voornamelijk bezighoudt met het spelen van spelletjes zoals hoepelen en tollen. 

    Koning Lodewijk XIV van Frankrijk herriep in 1685 het Edict van Nantes uit 1598 dat de hugenoten de Franse protestanten vrijheid van godsdienst had verleend. Gevolg was dat binnen korte tijd tussen de 50.000 en 75.000 hugenoten naar de Republiek vluchtten. | Meer

    Bellen blazen, hinkelen, knikkeren: het zijn eeuwenoude spelletjes die nog steeds gespeeld worden door onze kinderen. Welk kind van nu kent echter nog de spelletjes bikkelen, tiepelen of foekepot? | Meer


5 mei - Bevrijdingsdag

1945 - Nationale feestdag waarop de bevrijding van ons land in 1945 wordt herdacht.

Relevante tijdvakken