Verre verwanten van Joke Bruijs en Ron Pistoor

In deze eerste aflevering van de tweede reeks Verre Verwanten zijn actrice en zangeres Joke Bruijs en hoofd beveiligingsbeambte Ron Pistoor te gast. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

Uitzending: wo. 4  januari 2006 22:20 - 23:05 uur Ned. 1
Herhaling: do 5 januari 2006 15.20-16.05 uur Ned. 1


Joke Bruijs De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over het voorgeslacht van Joke Bruijs. Haar opa Vries Beker was boekbinder en typograaf, en de eerste vraag gaat dan ook typografie en verschillende stijlen.

De tweede vraag gaat over de overgrootmoeder van Ron Pistoor, Maria Adriana Simonis. Zij trouwt met een behanger, Albert Pistoor. Over historisch behang gaat de tweede opdracht, en kunsthistoricus Johan de Haan, van de Stichting Historische Behangels, geeft uitleg.

Terug in de lijn van Joke Bruijs, een verre verwant van haar, Teuntje Vente, was getrouwd met een man die eerst schipper was op een turfschip en daarna werkte als scheepstimmerman. Verslaggeefster Isolde Hallensleben ging op zoek naar wanneer zijn leven als scheepsbouwer een beetje op stoom kwam; de ontwikkeling van stoomschepen. De conservator van het Scheepvaartmuseum in Rotterdam geeft uitleg.

Ron PistoorWe gaan verder in de stamboom van Ron Pistoor en belanden bij een voorouder uit de 17e eeuw, Alida van Nassau. In deze tijd worden de steden nog maar sporadisch verlicht en de vraag gaat dan ook over de geluiden van de zeventiende eeuw. Historicus Dick de Boer geeft uitleg over geluiden die we nu nooit meer horen.

We blijven in de 17e eeuw met een voorouder van Joke Bruijs, Cornelis Elbertsz Vente. De vraag gaat over hoeveel bier er in de 17e eeuw werd gedronken. Historica Cora Laan geeft naar aanleiding van haar eigen onderzoek uitleg over welke dranken er in de 17e eeuw gedronken werden en populair waren.

Weer in de lijn van Ron Pistoor zijn we aanbeland bij een historisch jaartal, 1627. Rons voorouder, Willem van Nassau, is betrokken bij de Slag om Groenlo. Isolde Hallensleben ging kijken hoe het met hem afliep.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Ron Pistoor en Joke Bruijs clous over wie hun voorvaders waren. Die van Joke is terug te leiden tot een turfsteker in het Moortseveen in de buurt van Gouda. En de Verre Verwant van Ron, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.


de telegraaf

1845 - Tussen Amsterdam en Haarlem komt, ten behoeve van de spoorwegen, de eerste telegraafverbinding tot stand. Twee jaar later kan ook het publiek er gebruik van maken. Daarna wordt het aantal telegraaflijnen snel uitgebreid. In 1860 worden 200.000 binnenlandse telegrammen verzonden, in 1880 twee miljoen en in 1920 zes miljoen. Daarna neemt het aantal af door het toenemende gebruik van de telefoon.

Ondertussen in de...

Gouden eeuw
Gouden eeuw
1555-1648
De Gouden (17e) Eeuw was de eeuw van welvaart en ongekende culturele activiteit...