Teuntje Vente

Teuntje Vente, een voorouder van Joke Bruijs, werd op 29 mei 1785 gedoopt te Hillegersberg. Ze overleed in Schiebroek op 6 november 1870.

Deze voorouder Joke Bruijs, Teuntje Vente (1785-1870), trouwde te Hillegersberg op 8 mei 1803 met Pieter van der Starre. Hij was schipper/ scheepstimmerman en kwam uit Kralingen. Het was een bijzondere tijd voor de scheepsbouw omdat juist toen de overgang van het zeilschip naar het stoomschip een begin maakte.

Teuntje heeft de aankomst van het allereerste stoomschip in Nederland nog meegemaakt. Maar het is onwaarschijnlijk dat haar man met stoomschepen heeft gewerkt. Daarvoor was hij te vroeg geboren.

Klik hier om het filmpje te zien uit de uitzending.
 

Isolde Hallensleben in het filmpje over stoomboten 

    Onder belangstelling van duizenden Rottterdammers die langs de kant stonden, voer op 10 mei 1816 het Engelse stoomschip ´The Defiance´; de haven van Rotterdam binnen. Aan boord was ook koning Willem I (1772-1843). Hij was degene die de ontwikkeling van de stoomschepen in Nederland stimuleerde | Meer

    Ook voor het vervoer over water had de invoering van stoomkracht grote gevolgen. Trekschuiten en beurtschepen moesten plaatsmaken voor de stoomboot. | Meer


Daniel Marot

1685 - Koning Lodewijk XIV van Frankrijk herroept het Edict van Nantes (1598). Onder de protestantse Hugenoten die daarop naar de Republiek vluchten behoort de ontwerper Daniel Marot. Hij komt in dienst van stadhouder Willem III en introduceert in Nederland de Lodewijk XIV-stijl. Marot ontwerpt onder meer de Trèveszaal van het Haagse Binnenhof (1696) en het paleis aan de Kneuterdijk (1717). Tot 1750 blijft de invloed van Marot merkbaar; daarna dringt het Rococo door en, vanaf 1770, de Lodewijk XVIstijl. Op de afbeelding een ornamentprent van Marot met motieven uit deze stijl, zoals voluten (krullen), ruitvelden en lambrequins (afhangend textiel met kwastjes).