Verre verwanten van Loes Luca en Jan Groneman

In de vijfde aflevering van de tweede reeks Verre Verwanten zijn Loes Luca en Jan Groneman te gast. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

Uitzending: wo. 1 februari 2005 22:20 - 23:05 uur Ned. 1
Herhaling: do 2 februari 2005 15.20-16.05 uur Ned. 1


Loes Luca De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over het voorgeslacht van Loes Luca. Haar oma, Catharina Pons is een echte Rotterdamse. Ze trouwt met Arie Luca, onderhoudsmonteur bij de Jamin. De eerste vraag gaat over ouderwetse snoepjes.

De tweede vraag gaat over een voorouder van Jan Groneman: prof. dr. Nicolaas Jacob Bernard Kappeyne van de Coppello. Hij leefde in de 19e eeuw en werd hoogleraar klassieke talen. Zijn kleine broertje schopte het zelfs tot minister. Over 19e eeuwse politici en politieke prenten gaat de vraag. Tekenaar Jos Collignon geeft uitleg.

Terug in de lijn van Loes Luca, naar Pleuntje Hoogermost, en we blijven in de buurt van Rotterdam. De vraag gaat over het 18e eeuwse theater, verslaggeefster Isolde Hallensleben ging kijken hoe zo’n theater er uit zag.

Jan GronemanWe gaan verder in de stamboom van Jan en blijven nog even in de 18e eeuw. Een verre voorouder, Nicolaas Jacobus Gallé, behoort tot de welgestelde kringen van Den Haag en zal veel van haar tijd en geld besteed hebben aan theekransjes. Over het 18e eeuwse theeritueel gaat de vraag, en historica Cora Laan geeft uitleg.

Nog wat verder terug in de tijd, naar de 17e eeuw met een voorouder van Loes Luca, Claes Pietersz de Cruier genoemd. We weten de naam van het huis waarin hij woonde: ‘de Swan’, het was waarschijnlijk een herberg. Onno Boers vertelt over gevelstenen en wat die kunnen vertellen over de bewoners van het huis.

Weer in de lijn van Jan Groneman zijn we aanbeland bij Maria Noppen en haar echtgenoot, een welgesteld echtpaar in Haarlem. Ze zijn gestorven in het midden van de 18e eeuw, en Isolde Hallensleben ging op zoek naar hun graf.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Jan Groneman en Loes Luca clous over wie hun voorvaders waren. Die van Loes is terug te leiden tot een boer die naast het slot Spangen woonde. En de Verre Verwant van Jan Groneman, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.


vrijheid van onderwijs

1830 - Orthodoxe protestanten en roomskatholieken eisen steeds openlijker het recht eigen scholen te mogen stichten. Grote namen uit deze eerste fase van de schoolstrijd zijn de protestanten G.Groen van Prinsterer en J. van der Brugghen en de katholieken J. le Sage ten Broek, Th. Brouwer en C. van Bommel. De Grondwet van 1848 komt aan hun eisen tegemoet door vrijheid van onderwijs aan te merken als een grondrecht.

Ondertussen in de...

Wederopbouw
Wederopbouw
1945-1960
Handen uit de mouwen en niet zeuren! Naoorlogse jaren van hard werken en sober leven...