Verre verwanten van Robert ten Brink en Lotte en Gwendolyn Ter Kuile

In de derde aflevering van de tweede reeks Verre Verwanten zijn presentator Robert ten Brink en de zusjes Lotte en Gwendolyn ter Kuile te gast. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

Uitzending: wo. 18  januari 2006 22:20 - 23:05 uur Ned. 1
Herhaling: do 19  januari 2006 15.20-16.05 uur Ned. 1


Robert ten Brink Deze aflevering van Verre Verwanten gaat over het voorgeslacht van Robert ten Brink. Zijn oma is Maria Susanna de Ruijter en zijn opa, Johannes Gerardus ten Brink is bestuurder op de Amsterdamse tram. De eerste vraag gaat over de eerste elektrische trams in Nederland.

De tweede vraag gaat over de betovergrootvader van Gwen en Lotte ter Kuile. Paul Arnold Jacques baron de Smeth was kamerheer van koningin Wilhelmina. De voorafgaande generaties waren ook allemaal kamerheren, bij Emma, Koning Willem II, II en I. De tweede vraag gaat over de grootte van Nederland onder deze koningen. Historicus Dick de Boer geeft uitleg.

Terug in de lijn van Robert ten Brink, en we blijven in Amsterdam. De Jordaan om precies te zijn. Daar woont de overgrootmoeder van Robert ten Brink, Wilhelmina Maria Elisabeth Jansen, onder erbarmelijke omstandigheden. Verslaggeefster Isolde Hallensleben ging op zoek naar de plaatsen waar zij gewoond moet hebben.

Lotte en Gwendolyn ter KuileWe gaan verder in de stamboom van de zusjes Ter Kuile en belanden bij een voorouder uit de 18e eeuw, Adriaan van Borssele. Zijn leven en dat van zijn vrouw zal gedraaid hebben om bals en diners, want we zitten nog steeds in hogere kringen. Hofdansvereniging Plaisir Courtois laat zien hoe zo´n bal er uit zag en welke taal er gesproken werd met…waaiers.

We gaan verder terug in de tijd, naar de 17e eeuw met een voorouder van Robert ten Brink, weer een Amsterdammer: Michiel Lupardus. De vraag gaat over regionale feestdagen met een historische achtergrond. Gerard Rooijakkers van het Meertens-instituut geeft uitleg.  

Weer in de lijn van Lotte en Gwen ter Kuile zijn we aanbeland bij Elisabeth Cats, vrouwe van Carnisse, getrouwd met de illustere Cornelis Musch, een van de hoogste ambtenaren van de Staten-Generaal. Isolde Hallensleben ging op zoek naar Cornelis Musch en onderzocht waarom hij zo’n omstreden figuur was in 17e eeuwse Haagse kringen. Historicus Paul Knevel schreef een biografie over Musch en geeft uitleg over zijn corrupte praktijken.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Gwen en Lotte ter Kuile en Robert ten Brink clous over wie hun voorvaders waren. Die van Robert is terug te leiden tot een Vlaming, Willem Lupardus genaamd, die om politieke en economische redenen naar het noorden trok. En de Verre Verwant van Gwen en Lotte, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.


slootwater

1872 - De Inspecteur van het Onderwijs dringt er bij het schoolbestuur van Alblasserdam op aan kinderen niet meer uit de sloot te laten drinken.

Ondertussen in de...

Tweede Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
1940-1945
Het kleine en slecht bewapende Nederlandse leger staat machteloos...