Wilhelmina Maria Elisabeth Jansen

Wilhelmina Maria Elisabeth Jansen, overgrootmoeder van Robert ten Brink, werd geboren te Amsterdam op 16 mei 1843. Ze overleed in dezelfde stad op 29 december 1917.

Westertoren in de JordaanNet als Robert ten Brink was zijn overgrootmoeder Wilhelmina Maria Jansen een echte Amsterdamse. Ze werd geboren in 1843, het jaar waarin de spoorweg Amsterdam - Utrecht in gebruik werd genomen. In 1839 werd de eerste spoorlijn in gebruik genomen en dat maakte Nederland een stuk mobieler. Wilhelmina bleef echter in haar eigen stad, of liever gezegd in de Jordaan, de wijk waar haar familie al generaties lang woonde. De wijk werd gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw. De huizen waren bedoeld voor de talloze arbeiders en handwerkslieden die de stad inmiddels bevolken.

Wilhelmina leerde de Jordaan van alle kanten kennen, want ze verhuisde in de loop van haar leven meer dan tien keer in haar eigen buurt!

Isolde Hallensleben in de Jordaan, Amsterdam

 
Klik hier voor een filmpje waarin presentatrice Isolde Hallensleben op zoek gaat naar de woonplaatsen van Wilhelmina in de Jordaan.  

    De Jordaan werd aan het begin van de zeventiende eeuw bij de grote uitbreiding van Amsterdam aangelegd en was bedoeld als volkswijk voor arbeiders en emigranten. | Meer

    De meeste huizen hadden rond de eeuwwisseling nog geen ‘water-closet’, maar een houten ‘plee’. Onder het ronde deksel stond een ton die tweemaal per week werd geleegd door de gemeentereiniging. | Meer

    Tussen 1875 en 1900 verdubbelde de bevolking in de meeste Nederlandse steden. In die jaren deed de zogeheten revolutiebouw zijn intrede. Grootschalige nieuwe wijken werden, vaak zonder planmatige aanpak en oog voor de lange termijn, uit de grond gestampt.  | Meer


vrijheid van onderwijs

1830 - Orthodoxe protestanten en roomskatholieken eisen steeds openlijker het recht eigen scholen te mogen stichten. Grote namen uit deze eerste fase van de schoolstrijd zijn de protestanten G.Groen van Prinsterer en J. van der Brugghen en de katholieken J. le Sage ten Broek, Th. Brouwer en C. van Bommel. De Grondwet van 1848 komt aan hun eisen tegemoet door vrijheid van onderwijs aan te merken als een grondrecht.

Relevante tijdvakken