Margaretha Tulp

Margaretha Tulp, verwante van Dirk Doude van Troostwijk, werd op 15 december 1634 in Amsterdam geboren. Ze overleed aldaar op 19 augustus 1709.

Het was 1634 toen Margaretha Tulp, de voorouder van Dirk Doude van Troostwijk, werd geboren. Door de verovering van Curaçao breidde Nederland haar handelsgebied uit naar het Westen. Op de Amsterdamse beurs werden grote sommen geld verdiend met de handel in hout, graan en specerijen. Margaretha zou trouwen met Jan Six, één van de rijkste inwoners van Amsterdam. 

Klik hier voor meer info over Jan Six.

Margaretha Tulp, Six Collectie 

Klik hier voor het filmpje waarin Isolde Hallensleben uitleg geeft over de grachten van Amsterdam (Windows Media Player).

Isolde Hallensleben vertelt over de Amsterdamse grachten

    In de loop van de zeventiende eeuw steeg het inwonertal van Amsterdam spectaculair. | Meer

    Nederlandse architecten maakten in de 17de eeuw veelvuldig gebruik van Italiaanse geschriften over architectuur uit de 16de eeuw. Vooral de populaire en geïllustreerde ordeboeken van Palladio, Serlio, Vignola en Scamozzi waren handige naslagwerken.  | Meer

    Bij het Hollands Classicisme ging het niet alleen om klassieke ornamenten, maar vooral om regelmaat en harmonie. Een symmetrische indeling, of op zijn minst een symmetrische gevel, was favoriet en werd soms tot in het absurde doorgevoerd. | Meer


hugenoten

1685 - Koning Lodewijk XIV van Frankrijk heft het Edict van Nantes op. Tussen de 50.000 en 75.000 protestantse hugenoten vluchten. Onder hen was de architect Daniel Marot. Hij introduceerde de barokstijl in de Republiek en ontwierp onder meer het trappenhuis van Paleis Het Loo bij Apeldoorn, hier op een tekening van L. Scherm uit omstreeks 1700), door stadhouder Willem III bedoeld als tegenhanger van het paleis van Versailles van Lodewijk XIV, zijn grote rivaal in de Europese politiek van die tijd. Marot ontwierp ook een aantal fraaie woonhuizen aan het Lange Voorhout en de Vijverberg in Den Haag en was hij de ontwerper van de Trèveszaal van het Haagse Binnenhof.

Relevante tijdvakken