Verre verwanten van Astrid Joosten en Menno Bentveld

Uitzending: donderdag 21 juni 20.45 uur op Nederland 2.

In deze vierde aflevering van de derde reeks Verre Verwanten zijn twee televisiepresentatoren van de VARA te gast: Astrid Joosten en Menno Bentveld. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

We beginnen in deze aflevering van Verre Verwanten met een onderwerp over de grootvader van Astrid Joosten. Adriaan Bras was een hardwerkende havenarbeider die een spaarzaam leven leidde. De eerste vraag gaat over sparen aan het begin van de twintigste eeuw.

We gaan verder in de stamlijn van Menno Bentveld. Zijn overgrootmoeder Johanna Sara van Polanen trouwde met Johannes die als katoenwever in de Leidsche Katoenfabriek werkte. Hier vond in zijn tijd een grote arbeidersstaking plaats. Margreet Beetsma ging op zoek naar de strijdlust van deze voorouder.

Terug in de lijn van Astrid Joosten komen we uit bij Maria Nuijens in Castricum. Na de dood van haar man Jan Zonneveld had zij een tappersaffaire, de voorloper van de bekende bruine kroeg. De derde vraag gaat dan ook over drankgebruik in de negentiende eeuw. Cora Laan geeft uitleg. 

We gaan verder in de stamboom van Menno Bentvelt en we blijven in Leiden. Aan het Rapenburg woonde de gefortuneerde bakker Cornelis Pietersz. van Polanen. Van zijn inboedel is een inventarislijst bewaard gebleven. Over zijn bezit praten we met kunsthistoricus Willemijn Fock. 

Marijtje Zonneveld trouwde met een schelpenvisser en samen met hem leefde ze in Castricum van de zee. Ze kregen twee kinderen: Jan en Lambert. En deze twee zijn de verre verwanten van Menno Bentveld en Astrid Joosten! Zij zijn dus familie van elkaar!

De  gemeenschappelijke voorouder van Astrid en Menno heet Jacob Janz. Pronk. Als landbouwer was hij voor zijn bestaan afhankelijk van het weer. De laatste vraag gaat over de verschillende seizoenen. Voormalig weerman John Bernard geeft uitleg.

Maar wie is de verst gevonden voorouder van zowel Astrid Joosten als Menno Bentveld? Wat deed hij en waar woonde hij? Zijn naam was Jeroen Jacobsz. Pronck en hij werd geboren rond het jaartal 1528. Hij was duinmeijer. In het gebied rond Hillegom, Overveen en Vogelenzang pachtte hij een stuk land van de Graven van Holland en hier fokte hij konijnen voor vlees en voor de vacht.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Menno Bentveld en Astrid Joosten.

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten met Menno Bentveld en Astrid Joosten.

www.cbg.nl
 


vakantieleed

1983 - Een onderzoek naar vakantieleed levert de volgende gegevens op: 612.000 klachten over files, 148.000 gevallen van autopech, 655.000 ernstige wespen- en bijensteken, 700.000 maag- en darmstroornissen, 322.000 klachten over slecht weer en 116.000 teleurstellingen in de liefde.

Ondertussen in de...

Republiek
Republiek
1600-1795
De periode van de statenbond of federatie van de zeven Noord-Nederlandse provinciŽn...