Graf Zeppelin

In 1929 vloog de Graf Zeppelin over Nederland.

De Graf Zeppelin is genoemd naar zijn ontwikkelaar: de Duitse Graaf Ferdinand von Zeppelin. Oorspronkelijk was het schip bedoeld voor experimenten en demonstraties, maar later  vervoerde hij ook passagiers en post om de kosten te dekken.

In augustus 1929 vertrok de Graf Zeppelin op een tocht rond de Aarde. Tijdens deze reis vloog het luchtschip ook over Nederland, onder meer over Haarlem en Amsterdam. In 1930 werd de zeppelin ingezet op de eerste regelmatige transatlantische luchtlijn.

Vanwege het succes van de Graf Zeppelin werd de Hindenburg gebouwd, de grootste zeppelin ooit gemaakt. Men bouwde deze zo groot, vanwege de plannen het luchtschip te vullen met het (iets zwaardere) Helium, in plaats van met het gebruikelijke waterstof. Als gevolg van de politieke situatie leverden de Verenigde Staten echter geen helium aan Duitsland, waarna men besloot de Hindenburg alsnog te vullen met (het zeer explosieve) waterstof.

Op 6 mei 1937 ging het mis .Tijdens een poging aan te leggen aan de landingsmast nabij New York brak er brand uit en binnen een minuut werd het luchtschip volledig vernietigd. Van de 97 mensen aan boord kwamen er 35 om het leven.

Meer info:

http://www.rotterdammers.nl/lucht/koolhovene.htm

De eerste magnetron

1945 - In de Verenigde Staten wordt de magnetron uitgevonden.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Vroege middeleeuwen
Vroege middeleeuwen
406-925
De Germaanse stammen maken een einde aan de Romeinse tijd...