Geertruida Gomarus

De voorouder van Jessica van Andel, Geertruida Gomarus, wordt geboren in 1775. In 1796 trouwt zij met Didelof Halfmouw in het Drentse Meppel. Drenthe is in de achttiende eeuw nog nauwelijks verstedelijkt. Meppel had rond 1850 bijvoorbeeld maar 6000 Inwoners (nu ongeveer 26.000). Het is de tijd vóór het grote afgraven van het veen voor de brandstofvoorziening. Dat gebeurt pas vanaf 1850 op grote schaal.

De Drentse bevolking, voornamelijk bestaande uit agrariërs, was in deze tijd veel op elkaar aangewezen. Daarom werd burenhulp – het zogenaamde 'naoberschap' - heel belangrijk gevonden. 'Noodnaobers' waren buren die bij een noodgeval, zoals een sterfgeval, verplicht waren om hulp te verlenen aan de getroffen familie. Ook gingen Drentenaren in die tijd op speciale (feest-)dagen langs de deuren met lekkernijen en hierbij werd dan vaak een versje of een wens uitgesproken.


warenhuizen

1841 - De uit het Duitse Westfalen afkomstige marskramers Clemens en August Brenninkmeijer richten in Sneek de firma C&A Brenninkmeijer op. Andere kledingwarenhuizen in Nederland zijn onder meer ‘De Winkel van Sinkel’, Peek & Cloppenburg (1869), Vroom & Dreesman (1887) en Gerzon (1889).

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Late middeleeuwen
Late middeleeuwen
1300-1555
De macht van de graafschappen en hertogdommen blijft toenemen, evenals de macht van het volk...