Verre verwanten van Bas Westerweel en Jessica van Andel

Uitzending: donderdag 5 juli, 20.45 uur op Nederland 2.

In de zesde aflevering van de derde reeks Verre Verwanten zijn presentator Bas Westerweel en bankmedewerkster Jessica van Andel te gast. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over de stamboom van Bas Westerweel. Zijn oma Wilhelmina Dora Bosdriesz trouwt met Johan Gerard Westerweel. Zijn leven zal, net als dat van zijn vrouw, in het teken staan van onderwijs en het verzet. De eerste vraag gaat over de Tweede Wereldoorlog.

De tweede vraag gaat over een voorouder van Jessica van Andel. We gaan terug naar de achttiende eeuw en belanden bij Geertruida Gomarus. Zij is in 1775 geboren in het Drentse Meppel. De volgende vraag gaat dan ook over folklore en speciale feestdagen in Drenthe. Henk Nijkeuter van het Drents Archief geeft uitleg.

Terug in de lijn van Bas Westerweel komen we uit bij zijn voorvader Andries van der Laaken. Hij was agent van het begrafenisfonds in Leiden op het moment dat de seriemoordenares Goeie Mie in die stad toesloeg. Verslaggeefster Margreet Beetsma ging naar Leiden en zocht naar het motief van deze 'serial killer'.

We gaan verder in de stamboom van Jessica van Andel. Haar voorouder Harmannus Gomarus wordt geboren en hij gaat studeren in het achttiende-eeuwse Groningen. De vierde vraag gaat over etiquette uit die tijd. Historicus Dick de Boer geeft uitleg.

Weer in de lijn van Bas Westerweel komen we in de late zeventiende eeuw Frans van der Laaken, een lakenwerker uit Leiden, tegen. Hoe werd er in die tijd gemeten? Bas en Jessica moeten hun lichaam gebruiken om dit te weten te komen. De uitleg komt van Jori Zijlmans.

Tot slot gaan we naar een verre voorouder van Jessica van Andel. Als hopman van de burgerwacht zal Franciscus Gomarus zich inzetten voor het behoud van Groningen tijdens het Rampjaar 1672. Margreet Beetsma ging in het hoge Noorden op zoek naar wat er nog herinnert aan het beleg van Groningen.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Jessica van Andel en Bas Westerweel clous over wie hun voorvaders waren. Die van Bas Westerweel was wolkammer in Leiden. Zijn voorouder is echter pas op latere leeftijd naar Nederland gegaan, hij is geboren in het Franse Roubaix. En de Verre Verwant van Jessica van Andel, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Jessica van Andel.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Bas Westerweel. 

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten met Bas Westerweel en Jessica van Andel.

www.cbg.nl


wilde paarden

1875 - Omstreeks 1875 werd een veiligheidsteugel uitgevonden die het op hol slaan van paarden moest voorkomen. Door middel van een ingewikkelde constructie van haken en riemen die aan de disselboom en de gebitstangen vastzaten, kon de koetsier met een ferme ruk de koppen van de paarden zijwaarts trekken. Zelfs de wildste paarden konden zo tot staan worden gebracht.

Ondertussen in de...

Vroege middeleeuwen
Vroege middeleeuwen
406-925
De Germaanse stammen maken een einde aan de Romeinse tijd...