Johan de Witt

Johan de witt wordt geboren in 1625 in Dordrecht. Hij is een slimme, rijke regentenzoon die uitgroeit tot bekwaam jurist en gerenommeerd wiskundige. Zijn talent brengt hem al op jonge leeftijd tot het hoogste ambt. Nog geen dertig jaar oud, wordt hij benoemd tot raadpensionaris van de Stadhouderloze Republiek.

In die functie zorgt hij bijna twintig jaar lang voor ongekende voorspoed. Een hele prestatie want de verdeeldheid binnenslands is groot en de dreiging van buiten wordt steeds groter.

Hij staat bekend als onkreukbaar, bij voortduring gedreven door de rede. Maar ook vertrouwend op de redelijkheid van mensen en dat laatste wordt hem fataal. In het rampjaar 1672 wordt hij gelynched op het Haagse Zoodje. Het gepeupel is opgehitst door zijn politieke tegenstanders.

De moord op hem en zijn broer Cornelis vormt nog altijd een zwarte bladzij in de Vaderlandse Geschiedenis. Johan de Witt: Rechtsgeleerde, Rationalist en Raadpensionaris, maar bovenal een historische legende met een onfortuinlijk einde.

Meer info:

- http://www.vriendenvandewitt.nl/

- http://www.rijksmuseum.nl/aria/aria_encyclopedia/00063938?lang=nl

Simon Stevin

1649 - Simon Stevin publiceert zijn Materiae Politicae, waarin adviezen over hygiŽne en woningbouw zijn opgenomen.

Ondertussen in de...

Middeleeuwen
Middeleeuwen
400-1555
Historici zijn het niet eens over de afbakening van deze periode...