Jacques Brel

De Belgische chansonnier geeft in 1964 nog één keer een optreden in Nederland.

Jacques Brel is dan op het hoogtepunt van zijn roem. Het wordt een legendarisch optreden. De zanger komt net uit Italië en is al woedend omdat hij in Rome moest playbacken. In Nederland aangekomen, blijkt dat de VPRO als locatie een café in het Noord-Hollandse Bergen heeft uitgekozen en daar wordt hij nog kwader van. Hij beweert al jaren geen 'kroegzanger' meer te zijn.

Na afloop zweert Brel dat hij 'nooit meer in Nederland een tv-programma zal maken'. Als de chansonnier zijn honorarium krijgt uitbetaald, smijt hij dit woedend op de grond. Het concert is één keer uitgezonden, in juni 1964.

De banden liggen 38 jaar onopgemerkt te verstoffen in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Eind 2002 wordt de band teruggevonden. Een vondst van historisch belang omdat er - zeker op beeld - maar weinig complete concertopnamen van Brel bewaard zijn gebleven.

AMSTERDAM
Brel heeft ook over Amsterdam gezongen, de geboortestad van de grootmoeder van Carel Kraayenhof. Het verhaal is dat hij inspiratie opdeed voor het lied, toen hij na een avondje uit met Ernst van Altena (de vertaler van zijn chansons) in de Amsterdamse Oudebrugsteeg belandde. Daar had je de roemruchte artiestenkroeg De Kuil, waar Johnny Jordaan jarenlang heeft gezongen. Een historische kroeg ook, stammend van direct na de grote stadsbrand van Amsterdam in 1452.

De avond dat Brel de kroeg bezocht, speelde daar ook de vader van René Froger. Hij stond bekend om zijn liedjes die op het randje waren van wat men als fatsoenlijk beschouwde. Froger kreeg Brel die avond zover om een nummertje mee te zingen in deze zeemanskroeg.

Meer info over Jacques Brel:
- El-Fres, Mohamed (1998), Brel, Amsterdam
- Anthierens, Johan (1998), Jacques Brel : de passie en de pijn, Amsterdam

annexatie

1949 - Nederland annexeert Elten en Tudderen, als compensatie voor de schade die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland heeft aangericht. In 1963 zullen beide plaatsen weer Duits worden.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Eerste Wereldoorlog
Eerste Wereldoorlog
1914-1918
Hoewel de Eerste Wereldoorlog aan Nederland voorbij gaat, worden veel goederen schaars...