Fredrik Hendrik

Fredrik Hendrik wordt geboren in 1584. De Republiek is dan al volop verwikkeld in de Tachtigjarige Oorlog en heeft besloten tot het Plakkaet van Verlatinghe. Fredrik Hendrik zal in die strijd een cruciale rol spelen.

‘Mooi Heintje,’ wordt hij genoemd, deze Oranjetelg, want zijn uiterlijk draagt bij aan een onstuimig liefdesleven. Zijn veroverzucht beperkt zich echter niet tot vrouwelijk schoon.

Tijdens zijn imposante militaire carrière verovert hij achtereenvolgens Breda, Groenlo, Den Bosch, Venlo, Roermond, Maastricht en Sas van Gent. De ‘Stedendwinger’ luidt dan ook zijn terechte bijnaam. Door die successen versterkt hij niet alleen de Republiek maar ook het Stadhouderschap van de Oranjes.

Hij is de eerste ‘Zijne hoogheid’ in de familie. Bij die status hoort ook een imposante hofcultuur. Dat snapt hij als geen ander. Hij besluit tot de bouw van Huis ten Bosch en tal van andere paleizen.

Frederik Hendrik: stedendwinger, stadhouder, maar bovenal staatsman van internationale allure.


eerste VVV

1885 - In het Zuid-Limburgse Valkenburg wordt een Vereeniging tot Bevordering van het Vreemdelingenverkeer opgericht: de eerste VVV in het land. Nog in hetzelfde jaar volgt Apeldoorn en Nijmegen niet lang daarna.

Ondertussen in de...

Romeinse tijd
Romeinse tijd
57 VC - 400 NC
Julius Caesar verovert de lage landen...