Verre Verwanten van Cilly Dartel en Rob Woldringh

Uitzending: dinsdag 31 december 20.15 uur op Nederland 2.

In deze aflevering van Verre Verwanten zijn presentatrice Cilly Dartell en ICT-er  Rob Woldringh te gast. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over de voorouders van Cilly Dartell. Haar grootmoeder Maria Pagano Mirani wordt in 1917 geboren. De naam Pagano Mirano is afkomstig uit Italië. De eerste vraag gaat dan ook over een groep Nederlanders die rond 1860 naar Italië trekt om daar namens Paus Pius IX tegen Italiaanse troepen te vechten.

De tweede vraag gaat over een voorouder van Rob Woldringh. We belanden bij zijn opa in de achttiende eeuw, Gerard Gilles Woldringh die in 1891 wordt geboren. We gaan het hebben over de geschiedenis van rubber. Bob Ursem, directeur van de Botanische Tuin TU Delft, geeft uitleg.

Terug in de lijn van Cilly Dartell, naar de betovergrootvader van haar moeder: Klaas van der Pel. Verslaggeefster Margreet Beetsma ging naar zijn geboorteplaats Egmond naar de Zee. Hij zal  dit vissersdorp al snel verruilen voor de grote stad Amsterdam.

We gaan verder in de stamboom van Rob Woldringh en komen uit in 1736 als zijn voorouder Christina Bentinck wordt geboren. Zij gaat wonen op de Menkemaborg, een Gronings landhuis met een grote tuin. De vierde vraag gaat dan ook over tuinarchitectuur. Tuin- en landschapsontwerper Quirine den Oudsten van geeft uitleg.

Weer in de lijn van Cilly Dartell komen we in de zeventiende eeuw en we blijven in Egmond aan Zee. We komen Aagje Thijs Visbeen tegen en zij trouwt met een visverkoper. Welke vis verkocht haar man en welke niet? Een studio-opdracht over verschillende zee- en riviervissen.

Ten slotte gaan we naar een verre voorvader van Rob Woldringh: Willem van Nassau-Zuylenstein. Hij vocht mee in een belangrijke veldslag waarbij de heerschappij over Engeland centraal stond. Margreet dook in deze Batlle of the Boyne. 

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Rob Woldringh en Cilly Dartell clous over wie hun voorvaders waren. Die van Cilly Dartell was een kramer uit Egmond aan zee. De Verre Verwant van Rob Woldringh, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Cilly Dartell.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Rob Woldringh.

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten van Cilly Dartell en Rob Woldringh.

 

www.cbg.nl
www.rijksmuseum.nl
www.anwb.nl


Christian Dior

1947 - De Parijse couturier Dior lanceert de New Look. Op de foto een modeshow in Groningen, gehouden op 26 augustus 1948. De show werd georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Groningen’ en het model showt een variatie op de zandlopervorm van de New Look.

Ondertussen in de...

Nieuwe tijd
Nieuwe tijd
1960-heden
Nederland barst haast van de welvaart maar er is veel onvrede en de zuilen wankelen...