Verre Verwanten van Dolores Leeuwin en Sylvana Simons

Uitzending: Zaterdag 22 december 20.15 uur op Nederland 2.

In deze aflevering van Verre Verwanten zijn de presentatrices Sylvana Simons en Dolores Leeuwin te gast. Zij zijn in mannelijke lijn familie van elkaar: Sylvana is de tante van Dolores! Hun afstamming, die is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie staat centraal in dit programma.                                                                                                                      

De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over de overgrootmoeder van Sylvana Simons: Antoinette Henriette Theresia Wielkens. Zij wordt geboren op 9 september 1894 in Paramaribo. Ze overlijdt in 1975 in Amsterdam, kort voor de onafhankelijkheid van Suriname. Over die belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Suriname gaat de eerste vraag.

De tweede vraag gaat over de moeder van Dolores Leeuwin: Shirley Gerda Pool. Zij wordt geboren in Paramaribo in 1948. Over Surinaamse bodemschatten gaat de tweede opdracht: Pieter Augustinis vertelt over goud, bauxiet en aardolie.

Terug in de lijn van Sylvana Simons en we komen uit bij haar grootvader Alwin Louis Kerk. We gaan het hebben over de traditionele Surinaamse klederdracht en de bijbehorende hoofddoek, de angisa. Mildred Reingoud vertelt over de geheime taal die de angisa spreekt.

We gaan verder in de stamlijnen en komen uit bij de voorouder waar de twee takken van Dolores en Sylvana samenkomen: bij Frans Rudolph Leeuwin. Hij is de overgrootvader van Dolores en de opa van Sylvana. Ze zijn via mannelijke lijn dus familie van elkaar, maar waar komen we uit als we de moederlijke lijn volgen? Met behulp van DNA-onderzoek komen we meer te weten over hun oermoeders. Margreet Beetsma ging met het DNA van Dolores en Sylvana naar Cambridge.

In de gezamenlijke lijn van Dolores en Sylvana komen we Christiana Martha Leeuwin tegen, zij werd ook wel Masanna genoemd. Zij is de dochter van een slaaf, maar wordt in 1873 als eerste in vrijheid geboren. Haar geboorteplaats is Paramaribo, een stad die uit zal groeien tot het toonbeeld van multiculturaliteit. Samen met kookboekenschrijver Arun SwamiPersaud gaan we het hebben over de geschiedenis van de Surinaamse keuken.

Tenslotte gaan we naar de verst gevonden voorouder van Sylvana en Dolores: Amba Christina Leeuwin. Zij wordt in 1813 geboren in Suriname geboren. Samen met haar zoon Toontje wordt ze te werk gesteld op de plantage Jagtlust. Margreet Beetsma ging naar Suriname en bezocht de plantage.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Dolores en Sylvana clous over de geboortelanden van hun oermoeders. Hun DNA is vergeleken met het DNA uit de database van de University of Cambridge. Voor Dolores vonden we overeenkomstige DNA-profielen met de Madenka-stam in Senegal en voor Sylvana met de Limba-stam in Sierra Leone. Met hen delen Dolores en Sylvana hun verre verwanten! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Meer informatie over DNA-onderzoek in Cambridge.
http://www.cambridgedna.com/

Bekijk de apotheose van de afstamming van Sylvana Simons.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Dolores Leeuwin.

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten met Sylvana Simons en Dolores Leeuwin.

www.cbg.nl


reclassering

1916 - Oprichting van de Rooms-Katholieke Reclasseringsvereniging. Twaalf jaar later volgt de oprichting van de Protestant-Christelijke Reclasseringsvereniging. In 1976 zullen beide verenigingen fuseren met het al in 1821 opgericht Genootschap tot Zedelijke Verbetering der Gevangenen. Nieuwe naam: Algemene Reclasserings Vereniging.

Ondertussen in de...

Romeinse tijd
Romeinse tijd
57 VC - 400 NC
Julius Caesar verovert de lage landen...