Gerardus Congo Lowango

Eén van de voorouders van Johanna Congo Lowango heeft een wel heel bijzondere levensloop: in zijn leven kwam hij in drie verschillende continenten.

Als 13-jarige jongen wordt Christiaan Congo Loango als slaaf vanuit Afrika verscheept naar Suriname. Daar wordt hij door marine-officier Joan van Woensel in huis opgenomen als lijfknecht. Van Woensel gaat in 1800 terug naar Nederland en neemt Christiaan mee.

In het blanke Den Haag van de negentiende eeuw iss Christiaan een opvallende verschijning. Toch weet hij zich zich aardig te redden. Dat blijk wel uit het feit dat hij op 19 april 1801 met de Scheveningse Cornelia de Graaf trouwt. Getuigen zijn zelfs de ouders van Cornelia. Cornelia overlijdt na veertien jaar huwelijk in 1815.

Christiaan hertrouwt in 1817 met Joanna van Olphen. Ze hebben allebei een handtekening onder de trouwakte gezet, waaruit blijkt dat Christiaan kon schrijven. Dat was in zijn tijd best bijzonder. Ze krijgen twee kinderen, waaronder Gerardus Congo Lowango. Met hem trouwt de oudouder van Johanna Goedman: Sophia Margaretha Jansen.

Bekijk het filmpje over het bijzondere levensverhaal van Christiaan Congo Loango.


rolwerk uit de renaissance

1565 - Hans Vredeman de Vries uit Leeuwarden publiceert Grottesco: in diversche manieren, met afbeeldingen van renaissancistische ornamenten. Een populair ornament van de Hollandse Renaissance is ‘rolwerk’: omkrullende banden, die uitgezaagd lijken te zijn en met spijkers lijken daaraan vast te zitten. Een mooi voorbeeld daarvan is deze gevelsteen uit 1608.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Koninkrijk
Koninkrijk
1814-1914
Na de val van Napoleon wil het Congres van Wenen de oude orde in Europa herstellen...