Verre Verwanten van Henny Huisman en Johanna Congo Lowango

Uitzending: Zaterdag 1 december 20.15 uur op Nederland 2.

In deze aflevering van Verre Verwanten zijn presentator Henny Huisman en Johanna Congo Lowango te gast. Hun afstamming, die is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie, staat centraal in dit programma.                                                                                                                     

De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over de voorouders van Henny Huisman. Henny wordt in een echt Zaans gezin geboren. Zijn vader Harmen Huisman komt in deze stad ter wereld. De vraag gaat over een Zaanse traditie waar Henny nog warme herinneringen aan heeft: Luilak.

De tweede vraag gaat over een voorouder van Johanna Congo Lowango. Haar grootmoeder Sophia Margaretha Jansen wordt geboren in 1874 en trouwt met een man met een exotische naam: Gerardus Congo Lowango. Verslaggeefster Margreet Beetsma reist af naar Den Haag en onderzoekt waar deze bijzondere naam vandaan komt.

Terug in de lijn van Henny Huisman, komen we uit in de negentiende eeuw. Opnieuw bij een voorouder met een buitenlandse naam: Pieter Dupon. De familienaam komt uit Frankrijk van een soldaat die begin zeventiende eeuw naar Delft migreert. De familie Dupon is veelal werkzaam in de plateelindustrie en daarom gaan we pottendraaien in de studio.

We komen weer in de lijn van Johanna Congo Lowango. Jacobus Adrianus Henricus is goud-en zilverwerker in de achttiende eeuw. De opdracht gaat over een mysterieus zilveren voorwerp. Bart Chabot, Sjaak Bral en Pierre Wind vertellen wat het is, maar wie van deze mannen spreekt de waarheid?

In de stamboom van Henny Huisman komen we uit bij Gerrit Jacobs van Sante. Deze voorouder is geboren en gestorven in Zaandam en is molenaar. Margreet reist af naar de Zaanstreek, op zoek naar de molens van Gerrit.

Tenslotte gaan we naar een verre voorouder van Johanna Congo Lowango. Alida Wijnants wordt 'van de armen begraven'. De laatste opdracht gaat over begrafenisrituelen. De uitleg komt van Albert van der Zeijden.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Henny Huisman en Johanna Congo Lowango clous over wie hun voorvaders waren. Die van Henny Huisman was schotskoopman. Jan Heijn, zoals hij heette, voer op Frankrijk, Spanje, Portugal en de landen aan de Oostzee. En de Verre Verwant van Johanna Goedman, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Henny Huisman.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Johanna Congo Lowango.

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten met Henny Huisman en Johanna Congo Lowango.

www.cbg.nl


verenigingen

1946 - De Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunde valt uiteen in twee afzonderlijke verenigingen: de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Landelijke Specialisten Vereniging.

Ondertussen in de...

Tweede Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
1940-1945
Het kleine en slecht bewapende Nederlandse leger staat machteloos...