Verre verwanten van Jenny Arean en Eise Postma

Uitzending: zaterdag 3 november 20.15 uur op Nederland 2.

In deze aflevering van de derde serie ontvangen we actrice en comédienne Jenny Arean en advocaat Eise Postma. Hun stambomen zijn uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staan centraal in dit programma.

De eerste vraag in deze aflevering gaat over Hanny Veraa, de oma van Jenny Arean: zij die later furore met het liedje “struikelblokje”. Hanny Veraa  kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog in Rotterdam terecht. Samen met een groot aantal landgenoten ontvluchtte ze de oorlog in haar geboorteland België.   

Voor het tweede onderwerp duiken we in de militaire geschiedenis. Een voorouder van Eise Postma, Antoni Hendrik Drijfhout van Hooff had een lange carrière in het leger. Hij ontving zelfs het metalen kruis voor zijn bijdrage in de Tiendaagse Veldtocht. Over die tocht gaat de tweede opdracht.

Terug in de lijn van Jenny Arean komen we uit in Friesland. Daar kwam haar voorouder, de klokkemaker Sjouke Wybrens IJlstra, op een tragische manier aan zijn einde. Margreet Beetsma ging op onderzoek uit in het Friese Sneek.

In de stamboom van Eise Postma treffen we de Hagenees Jan François Drijfhout. Hij zal in zijn tijd zeker de Haagse Hofkermis hebben bezocht. Over kermisvermaak in de achttiende eeuw praten we met Johanna Jacobs van Het Markiezenhof.

In de lijn van Jenny Arean blijven we in Friesland en komen we uit bij dominee Rudolphus Michelsz Staak. Wat weten de kandidaten van de Friese taal? Rolf Bremmer overhoort de kandidaten. 

Tenslotte gaan we naar een verre voorouder van Eise Postma: Pieter Drijfhout. Net als Eise was hij advocaat, maar dan aan het Hof van Holland. Margreet Beetsma neemt ons mee naar den Haag en laat zien dat Vrouwe Justitia niet altijd geblinddoekt was.   

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen de kandidate clous over wie hun voorvaders waren. De voorouder van Jenny was koperslager in Sneek. En de Verre Verwant van Eise Postma, dat is een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Jenny Arean.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Eise Postma.

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten met Eise Postma en Jenny Arean.

www.cbg.nl

 


Het Haagsche hopje

1792 - Baron Hop in Den Haag is een gerenommeerd koffieliefhebber. Volgens een inventaris na zijn overlijden, in 1808, bezit hij een eigen koffiebrander, meer dan tien porseleinen koffiekannen, een keur aan melkkannetjes en suikerpotjes en een groot aantal koffiekopjes. Volgens het verhaal liet hij op een avond in 1792 een kopje mokka met room en suiker bij de warme haard staan. ’s Ochtends bleek het ingedikt tot een aangenaam smakende massa. Naar aanleiding hiervan vraagt Hop suikerbakker Van Haaren aan het Lange Voorhout een koffiesnoepje te maken. Het bestaat nog steeds: het Haagsche hopje.

Ondertussen in de...

Republiek
Republiek
1600-1795
De periode van de statenbond of federatie van de zeven Noord-Nederlandse provinciën...