Pieter Post

Pieter Post wordt in 1608 in Haarlem geboren. De welvaart neemt toe, de strijd met Spanje is grotendeels gestreden en dat schept ruimte voor een periode van artistieke bloei.

Pieter Post zal daaraan ook in letterlijke zin een steentje bijdragen. Zijn werk is wellicht bekender dan zijn naam. Aanvankelijk wordt hij opgeleid tot schilder. In Rome oefent hij een tijd dat ambacht uit, maar dan kiest hij voor een carrière in de toegepaste kunsten. Hij assisteert bij de bouw van het Mauritshuis, maar zijn talent valt op en al snel groeit hij uit tot veelgevraagd architect.

Hij ontwerpt achtereenvolgens de Leidse en de Goudse Waag, het gebouw van de Staten van Holland in Den Haag (nu de Eerste Kamer), het Kruithuis in Delft en als klap op de vuurpijl Huis ten Bosch. Hij brengt het Hollandse Classicisme tot grote bloei en Oerhollands is ook zijn naam. Pieter Post: ambachtsman, schilder en architect.

Meer info:

http://homepage.residentie.net/~schram-12/archt.htm#Pieter%20Post
 

eigen media

1893 - In 1893 verschijnt in Scheveningen de ‘Deutsche Wochenzeitung in den Niederlanden’. Ook Belgische vluchtelingen in Nederland hebben tussen 1915 en 1918 hun eigen kranten en periodieken, zoals het Belgisch Dagblad en De Vlaamsche Stem.

Ondertussen in de...

Tweede Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
1940-1945
Het kleine en slecht bewapende Nederlandse leger staat machteloos...