Vier eeuwen mannenmode

zestiende eeuw:
De braguette of schaambuidel was een praktische oplossing voor een probleem, maar werd uiteindelijk mode. Mannen droegen lange tijd geen broeken, maar twee losse ‘hosen’ die met touwtjes aan elkaar werden gehouden. Als verbindingsstuk tussen de benen werd de ‘braguette’ bedacht, een stukje stof waarmee het krui werd bedekt. Rijke heren lieten deze vaak prachtig versieren en ze werden zelfs een heuse machodracht. Soms zat er zelfs een zakje in waar mannen een zakdoek of een mandarijn in bewaarden. En het gold niet als onbeleefd om een vrouw iets aan te bieden uit je ‘braguette’.

zeventiende eeuw:
Na de korte haarmode van de zestiende eeuw, raakte in zeventiende eeuw een flinke haardos in zwang. In het begin lieten mannen hun eigen haar groeien, maar aan het eind van de eeuw brak de pruik echt door. Naar voorbeeld van Lodewijk XIV en het Franse Hof gingen mannen uit de hogere standen de allonge-pruik dragen. Een lange pruik met krullen, wit bepoederd met tarwemeel.

achttiende eeuw:
In de achttiende eeuw werd de mannenmode rijk versierd en in onze ogen wat vrouwelijk. Lichte kleuren, geborduurde vesten en schitterende gespen of pompoentjes op de schoenen. Schouders naar achteren en de borst vooruit schreef de etiquette voor. Om dit te accentueren werden de mouwaanzetten van de overjas naar achteren geplaatst en werden de voorpanden gevuld met paardenhaar.

negentiende eeuw:
De Engelse landadel introduceerde een nieuwe mode, gebaseerd op de paardrijkleding. De broeken werden lang en nauwsluitend. Soms waren ze van zeemleer en werden ze nat aangetrokken om ze extra strak te krijgen. Omdat niet iedere man gezegend was met een paar mooi gevormde kuiten, droegen mannen ook wel nepkuiten.
Ritsen had men nog niet en daarom werd de broek gesloten met een klepgulp. De zijkanten van de klep stonden een beetje open en om dat te camoufleren werden daar vaak ‘breloques’ naast gedragen: koorden met aan de ene kant een zakhorloge en aan de andere kant bedeltjes, zegels, flesjes en zelfs belletjes.
 
Meer info:
- Conrads, M. (1981), Elseviers kostuumgids. Westerse kledingstijlen van de vroege middeleeuwen tot heden. Amsterdam: Elsevier
www.marquise.de
- Diana de Marly (1985), Fashion for Men. An Illustrated History. London: B.T. Batsford Ltd
- Nicolaas Klei & Marieke Cobelens (1996), De man in zijn hemd. Amsterdam: Balans

multifunctioneel nylon

1939 - De Amerikaan Wallace H. Carothers patenteert een nieuwe elastische kunststof: nylon. Kort voor de Tweede Wereldoorlog wordt de nieuwe vezel ook in Europa op de markt gebracht. Niet voor nylonkousen, maar onder andere voor parachutes.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Volle middeleeuwen
Volle middeleeuwen
900-1300
Het einde van het Karolingische Rijk komt in zicht...