De “Roaring Twenties”

Het uitgaan nam in de jaren twintig een enorme vlucht.

De Eerste Wereldoorlog was voorbij en na jaren van economische malaise ging het eindelijk ook in financieel opzicht weer beter. Dit was in alle facetten van de maatschappij voelbaar. Mensen konden in betere huizen gaan wonen en de werkloosheid daalde. Daarbij verbeterden de werkomstandigheden. De acht-urige werkdag werd ingevoerd en mensen kregen meer vakantie. Dit alles gaf een ongekende impuls aan de entertainmentindustrie.

Nachtclubs
Een nieuwe manier van uitgaan deed zijn intrede. Grote zalen om te dansen werden over de hele wereld gebouwd. Van wereldfaam waren de grote nachtclubs in Berlijn en Parijs. In laatstgenoemde stad lag de grote nachtclub Folies Bergeres, waar Josephine Baker geregeld de fantasie van het publiek prikkelde door in bananenrokjes op te treden. Veel nieuwe dansen zoals de Charleston kwamen overwaaien uit de Verenigde Staten. Maar ook nieuwe muziek, zoals jazz, werd in korte tijd zeer populair.

Bioscopen
Het filmbezoek als uitgaansbezigheid won ook aan populariteit in deze jaren. Veel grote bioscopen werden gebouwd. Daarbij werden kosten noch moeite gespaard. De nog steeds bekende bioscoop Tuschinski werd in Amsterdam gebouwd. Het theater wwas multifunctioneel: niet alleen films werden er vertoond, ook was er een podium waar artiesten van wereldfaam geregeld het publiek op een show trakteerden. In 1929 werd de geluidsfilm geïntroduceerd, waardoor het bioscoopbezoek alleen maar geliefder werd.


Meer info:
www.bioscoopgeschiedenis.nl
www.wikipedia.org/wiki/Roaring_Twenties
- Eelco Beukers (1998), De kroniek van onze eeuw : de belangrijkste gebeurtenissen, de mooiste beelden, Utrecht 1998

 

Grote Raad

1504 - Hertog Filips de Schone van Bourgondië vormt in Mechelen de Grote Raad. Het rechtscollege fungeert als hoogste beroepsinstantie voor de hoven van justitie in de Bourgondische gewesten. Bovendien krijgen de 14 rechters van de Grote Raad de bevoegdheid belangrijke zaken in eerste aanleg te behandelen. Op het schilderij van Jan Brussel de berechting van een gevangene.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Nieuwe tijd
Nieuwe tijd
1960-heden
Nederland barst haast van de welvaart maar er is veel onvrede en de zuilen wankelen...