Verre Verwanten van Joris Linssen en Wendy de Vos

Uitzending: zaterdag 8 december 20.15 uur Nederland 2.
 
In deze aflevering van Verre Verwanten zijn televisiepresentator Joris Linssen en marketeer Wendy de Vos te gast. Het Centraal Bureau voor Genealogie zocht uit van wie zij afstammen en kwam allerlei opmerkelijke zaken tegen. 

Het eerste onderwerp in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over de grootvader van Joris Linssen: Franciscus Wilhelmus van Driel. Hij opende het eerste warenhuis van Gendt. Over de opkomst van warenhuizen en de neergang van de middenstand.

De eerste voorouder van Wendy de Vos die we tegenkomen is Jacoba Johanna Bolsius. Zij werd geboren in 1902 en omstreeks deze tijd werd de eerste voetbalinterland Nederland-België georganiseerd. Met Theo Stevens praten we over voetbalclubs in Nederland. 

Terug in de stamlijn van Joris Linssen komen we uit bij Frans Carel van Driel. Margreet gaat op zoek naar het religieuze verleden van zijn geboortedorp Gendt en ontdekt waarom een slager zijn koe uitlaat. 

Waren we in ons land werkelijk zo netjes en smetteloos? In de stamboom van Wendy komen we de borstelmaker Arie Blom tegen. Met Thera Wijsenbeek ontrafelen we de mythes over de Hollandse properheid.

Adrianus van der Meulen was schipper. Varen en zingen gaan vaak samen. Een muzikaal onderwerp in de stamlijn van Joris Linssen. De begeleiding komt van 'Shantykoor de Hoeksche Waard'.      

Terug gaan we naar de volgende voorouder van Wendy de Vos. Jannetje van Wijngaarden woonde in de achttiende eeuw in Rotterdam. Maar wat kun je daar nog van terugvinden? Margreet Beetsma gaat op onderzoek in het Rotterdamse archief.      

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Joris Linssen en Wendy de Vos clous over wie hun voorvaders waren. Die van Joris werd geboren in 1722 en was beurtschipper. En de Verre Verwant van Wendy de Vos, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Joris Linssen.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Wendy de Vos.

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten met Joris Linssen en Wendy de Vos.

www.cbg.nl


Kookpotten

De bevolking van de Lage Landen maakt kookpotten van aardewerk, in de IJzertijd (800-50 v. Chr.) uitgebreid met potten van ijzer. De belangrijkste graansoort is gerst.

Ondertussen in de...

Napoleontische tijd
Napoleontische tijd
1797-1814
De Republiek wordt in 1795 door Franse troepen bezet...