Surinaamse geneestradities

Er zijn duizenden medicinale planten voorhanden.

De kennis van de medicinale werking van planten is tot de negentiende eeuw gebaseerd op praktijkervaring. In drankjes en poeders worden wortels, stengels of bladeren verwerkt. Het werkbare bestanddeel is onbekend. Pas in de negentiende eeuw kunnen stoffen uit de planten worden geïsoleerd en in zuivere vorm tot medicijn verwerkt.

Verschillende wetenschappers proberen de Surinaamse planten en hun werking in kaart te brengen. Al in de achttiende eeuw stuurt de arts en plantkundige Linneaus drie studenten naar Suriname. Dit is een gevaarlijke onderneming! Twee van de drie onderzoekers sterven. Maar de derde publiceert een boek waarin honderden planten worden omschreven.

Kwasi bita: Eén van de planten die Linneaus’ studenten meenam uit Suriname was Kwasi bita. Kwasi was behalve plantage-houder ook een alom gerespecteerde 'kruidendokter'. Linneaus vernoemde de plant naar de ontdekker. De naam zegt het al, het is een bittere plant en "bitter in de mond maakt het hart gezond". Kwasi bita wordt gebruikt als preventie en behandeling tegen koortsen en parasieten.

Dobrodua betekent letterlijk "kracht van de duivel" en wordt geacht potentieverhogend te zijn. In geconcentreerde vorm werd dobrodua door Indianen als gif op pijlen gebruikt.

Lycopodium ofwel "prati lobi" staat voor “liefde scheiden”. Met prati lobi kun je de relatie van een overspelige partner verbreken.

Smilax syphilitica: In de tijd voor de ontdekking van de antibiotica werd dit middel veel gebruikt tegen geslachtsziekten (syfilis), die welig tierden in de kolonie Suriname.

Meer info:

Grenand, P. e.a. (1987), Pharmacopées traditionnelles en Guyane, Parijs, Editions de l'Orstom
Stephen, H.J.M. (1979), Geneeskruiden van Suriname (hun toepassing in de volksgeneeskunde en in de magie), Amsterdam, de Driehoek
Stephen, H.J.M. (1983), Winti, Afro-Surinaamse religie en magische rituelen in Suriname en Nederland, Amsterdam, Karnak

http://www.nationaalherbarium.nl/taskforcebiodi/Medicinal%20plants.htm
https://osodresie.wikispaces.com/
http://www.mnh.si.edu/biodiversity/bdg/medicinal/index.html
http://www.nationaalherbarium.nl/
http://www.onzewereld.nl/index.php?page=3&articleId=582
http://www.museumkennis.nl/lp.rmv/museumkennis/i004185.html
http://www.mugweb.nl/media/archief/2004/2004-04-kruiden.htm
http://www.mnh.si.edu/biodiversity/bdg/medicinal/CommonIndex.pdf
.

beroepsopleiding

1863 - Oprichting van de Polytechnische school in Delft, de eerste beroepsopleiding voor architecten en bouwkundig ingenieurs; vanaf 1905 Technische Hogeschool genoemd.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Gouden eeuw
Gouden eeuw
1555-1648
De Gouden (17e) Eeuw was de eeuw van welvaart en ongekende culturele activiteit...