Verre Verwanten van Katja en Birgit Schuurman

Uitzending: Zaterdag 17 november 20.15 uur op Nederland 2.


In de elfde aflevering van de derde reeks Verre Verwanten zijn de zussen Katja en Birgit Schuurman te gast. Hun afstamming, die is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie staat centraal in dit programma.

De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over de ouders van Katja en Birgit. Sonja Bos Verschuur en Wim Schuurman trouwen in 1970. Zij vertrekken naar het geboorte-eiland van Sonja: Curaçao. De vraag gaat over de taal die daar gesproken wordt: Papiamento.

De tweede vraag gaat over een voorouder van de moederlijke lijn van de zussen, de familie Verschuur. Overgrootmoeder Judith Emelina Elisabeth Berchenhorst wordt in 1892 in Paramaribo geboren. Een bijzondere vrouw, want ze wordt letterzetster; een aanzienlijk beroep in die tijd. Verslaggeefster Margreet Beetsma ging in Paramaribo op zoek naar het verhaal achter deze voorouder.

Terug in de lijn van de familie Schuurman, de vaderlijke lijn van Birgit en Katja. In de achttiende eeuw verhuist de in Nassau geboren Johannes Riebel naar Amsterdam, om daar als turfdrager te werken. Katja en Birgit treden in de voetsporen van hun voorouder en gaan turf scheppen. Dit onder toeziend oog van Dick Maarsen van de Historische Tuin Aalsmeer.

We gaan verder in de stamboom van de moeder van Birgit en Katja Schuurman en komen uit bij Bernhard Johannes Verschuur. Hij verandert in 1888 zijn naam in Bos Verschuur. Na zijn studie farmacologie opent hij een apotheek in Paramaribo. Tinde van Andel, van het Nationaal Herbarium Nederland, geeft uitleg over Surinaamse medicinale planten.

Weer in de lijn van de familie Schuurman. Eind achttiende eeuw kent een voorouder van Katja en Birgit een dramatisch begin: zij wordt te vondeling gelegd. In 1799 wordt zij gedoopt tot Elisabeth Moerbes. Margreet Beetsma reisde af naar haar doopplaats in Amsterdam.

Tenslotte duiken we nogmaals in de geschiedenis van de familie Verschuur. Oudouder Thierry Jean Verschuur, in 1805 geboren in Amsterdam en later gestorven in Paramaribo, bezit een aandeel in de koffieplantage Elisabethshoop aan de Beneden Commewijne in Suriname. Deze vraag gaat dan ook over koffie. Historicus Thera Wijsenbeek legt uit hoe de koffie in Suriname terecht is gekomen.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Katja en Birgit Schuurman clous over waar hun voorvaders vandaan komen. De oudovergrootouder van de familie Schuurman is Teunis Gerritszoon uit Zalk. Hij bewerkt als landarbeider de vruchtbare gronden rondom het dorp. De Verre Verwant van de familie Verschuur is Wouter Verschuur. Zijn familie is uit Emerik afkomstig, maar zelf wordt hij wijnkoper in het hartje van de Jordaan. Het gaat hem voor de wind, want in 1733 krijgt hij burgerrechten in Amsterdam.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Katja Schuurman.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Birgit Schuurman.

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten met Katja en Birgit Schuurman.

www.cbg.nl


jeugdbende

1760 - In Deventer wordt een jeugdbende opgerold. De jongeren, onder wie Kielepik, Spekpeter, Zwarte Krent, Smeermond, Jan Gort en De Knuppel, krijgen drie tot zes jaar tuchthuisstraf. Ze zijn schuldig bevonden aan diefstal, vooral van kleding en lood.

Ondertussen in de...

Republiek
Republiek
1600-1795
De periode van de statenbond of federatie van de zeven Noord-Nederlandse provinciŽn...