Elisabeth Bas

Elisabeth Bas is vooral bekend van gezicht. Lang meende men dat Rembrandt haar portretteerde maar tegenwoordig wordt er eerder aan Ferdinand Bol gedacht. Haar portret wordt tot één van de topstukken van het Rijksmuseum gerekend.

Haar roem dankt ze het meest aan de sigarenbandjes van drie eeuwen na haar dood: in 1932 koos een Boxtelse firma voor de handelsnaam 'Elisabeth Bas'. Toch is er ook van haar leven wel iets bekend.

Elisabeth Jacobsdr. Bas wordt geboren in 1571 in Kampen. Zij is de dochter van Jacob Jansz. Bas, handelaar in scheepsbenodigdheden, en Engeltje Lubbersdr.

In 1596 trouwt Elisabeth in Amsterdam met Jochem Heijndricksz. Swartenhondt, een kapitein op een oorlogsschip. Op dit beroep werd toen niet neergekeken want in de strijd tegen Spanje mocht er veel. Uit het huwelijk worden vier kinderen geboren, waarvan er twee jong overlijden.

Na de dood van haar man wordt Elisabeth succesvol herbergierster in hartje Amsterdam: de herberg met de naam 'De Prince van orangien' staat op de hoek van de Nes en de Pieter Jacobszstraat. Als haar dochter voortijdig overlijdt, neemt zij de kleinkinderen in huis en voedt ze op.

Elisabeth Bas overlijdt in 1649. Uit haar testament blijkt dat zij een vermogende vrouw was: zij kan tot de gegoede burgerij van Amsterdam worden gerekend.

vakantieleed

1983 - Een onderzoek naar vakantieleed levert de volgende gegevens op: 612.000 klachten over files, 148.000 gevallen van autopech, 655.000 ernstige wespen- en bijensteken, 700.000 maag- en darmstroornissen, 322.000 klachten over slecht weer en 116.000 teleurstellingen in de liefde.

Ondertussen in de...

Tweede Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
1940-1945
Het kleine en slecht bewapende Nederlandse leger staat machteloos...