Verre verwanten van Lucille Werner en Erland Tegelberg

Uitzending: donderdag 28 juni 20.45 uur op Nederland 2.

In de vijfde aflevering van de derde reeks Verre Verwanten zijn presentatrice Lucille Werner en Erland Tegelberg te gast. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over het voorgeslacht van Lucille Werner. Haar grootmoeder Lucia Johanna Maria Strijbos trouwt met Franz Jospeh Marie Werner. Als fanatieke amateurfilmer legde hij onder meer de vakanties vast die de familie Werner maakte. De eerste vraag gaat dan ook over populaire vakantiebestemmingen in de jaren zestig.

De tweede vraag gaat over een voorouder van Erland Tegelberg. We belanden in de achtiende eeuw, bij jhr. Hendrik Daniël Hooft. Van zijn gezin is een inentingsboekje bewaard gebleven. De vraag gaat over ziektes en vaccinaties waarbij Eddy Houwaart, hoogleraar medische geschiedenis, uitleg geeft.

Terug in de lijn van Lucille Werner en we blijven in Rotterdam. Haar voorouder Adriana Johanna Grewen trouwt in 1853 met Wijnandus Laurentius Minderop, een lid van het familiebedrijf Minderop en Zonen, een tabakshandel. Verslaggeefster Margreet Beetsma ging naar Rotterdam en zag wat vooraanstaande heren zoals hij voor de moderne stad hebben betekend.

We gaan verder in de stamboom van Erland Tegelberg en we komen uit bij Hendrik Muilman. Deze voorouder had een indrukwekkende kunstcollectie, waaronder ‘het Melkmeisje’ van Johannes Vermeer. De vraag gaat over de schilderijen die Muilman in zijn bezit had. Kunsthistoricus Cornelis van der Bas geeft uitleg.

Weer in de lijn van Lucille Werner belanden we in de 17e eeuw bij Hendrick Jansz. van Tomputten, een moutmaker. Van mout wordt bier gemaakt, dus gaan we het hebben over drank en andere verdovende middelen. Door de jaren heen veranderde de manier waarop we tegen drugs aankeken. De uitleg komt van Stephen Snelders.

Tenslotte gaan we naar een verre voorouder van Erland Tegelberg, naar Marija Raij. Haar echtgenoot was postmeester, een relatief nieuwe functie in de Republiek die werd mogelijk gemaakt door het snel stijgende briefverkeer in de Gouden Eeuw. Margreet Beetsma onderzocht hoe lang het in die tijd duurde om een brief uit Amsterdam in Antwerpen bezorgd te krijgen.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Erland Tegelberg en Lucille Werner clous over wie hun voorvaders waren. Die van Lucille Werner was een ambachtsman uit het Sticht Münster die naar Nederland emigreerde. En de Verre Verwant van Erland Tegelberg, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Lucille Werner.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Erland Tegelberg.

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten met Lucille Werner en Erland Tegelberg.

www.cbg.nl


laatste diligencelijnen

1915 - De laatste twee diligencelijnen worden opgeheven: Gouda-Schoonhoven en Utrecht-Harmelen.

Ondertussen in de...

Eerste Wereldoorlog
Eerste Wereldoorlog
1914-1918
Hoewel de Eerste Wereldoorlog aan Nederland voorbij gaat, worden veel goederen schaars...