Eenwording van Nederland

In de negentiende eeuw kende Nederland geen eenheidstijd.

In het Oosten van het land hanteerden ze een andere tijd dan in het Westen. Elke streek of stad hield zijn eigen zonnetijd aan. Dit betekent dat er tussen het oosten en het westen van het land wel twintig minuten verschil kon zijn. Dit werd echter zeer problematisch toen het spoorwegennet werd ingevoerd. Men besloot tot het invoeren van een Nederlandse Eenheidstijd. Het duurde echter nog wel even voor Nederland hiertoe overging: dat was pas in 1909 toen de 'Wet Eenheid Van Tijd' van kracht ging.

REGIONALE SPORTEN
Dit had gevolgen voor Nederland. Het land werd steeds meer gelijk. Regionale verschillen verdwenen. Zo vierde eind negentiende eeuw elke regio nog heel uitgebreid zijn eigen feesten en waren regionaal gekleurde sporten veel belangrijker. Tegenwoordig spelen we vrijwel uitsluitend grote, zelfs internationale, sporten, zoals voetbal en tennis. Regionale sporten worden nog slechts op zeer beperkte schaal gespeeld. Het Twentse Klootschieten, het Friese piksjitten, en het Zeeuwse ringrijden bestaan nog wel, maar worden op minder grote schaal gespeeld dan in de negentiende eeuw.

Meer info:
- Knippenberg, H. & B. de Pater, De eenwording van Nederland (Nijmegen 1988).
- J. Botermans, N. Visser en T. Burrett, Timpen, Hinkelen & pierebollen. Spelen in de Lage Landen (Houten 1991)
- www.desportwereld.nl
- www.ringrijden.nl
- http://www.knmi.nl/VinkCMS/explained_subject_detail.jsp?id=24118 (KNMI over de wettelijke tijd in Nederland)

totoks en indo's

1949 - Indonesië wordt onafhankelijk. Begin van de komst naar Nederland van totoks (volbloed Nederlanders) en indo’s (Nederlanders van gemengd bloed) uit de voormalige kolonie. Veel van hen vestigden zich in Den Haag. Elk jaar wordt daar nog steeds de Pasar Malam gehouden.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Vroege middeleeuwen
Vroege middeleeuwen
406-925
De Germaanse stammen maken een einde aan de Romeinse tijd...