Delfts Blauw

Een plateelbakkerij was een behoorlijk goed en hiërarchisch georganiseerd bedrijf.

In de zeventiende eeuw nam de VOC veel goederen mee terug uit Indië en China. Dit waren specerijen, textiel, maar bijvoorbeeld ook porselein. Dit laatste werd algauw zeer populair, maar was tevens zeer kostbaar.

Hoewel het vanwege het ontbreken van een bepaald soort klei (kaolien) onmogelijk was in Nederland échte porselein te maken, ontdekte men op een gegeven moment een methode om goedgelijkende kopieën te maken. Dit aardewerk, dat in de volksmond 'Delfts Blauw' werd genoemd, werd veelvuldig gemaakt in de stad van Marnix’ voorouder: Delft. Jakobus Goudappel beschilderde dit aardewerk en was daarbij een onmisbare schakel in het proces.

PRODUCTIEPROCES DELFTS BLAUW
Een plateelbakkerij was een behoorlijk goed en hiërarchisch georganiseerd bedrijf waarin allerlei werkzaamheden door gespecialiseerde ambachtslieden werden uitgevoerd. Eerst werd de aarde gewassen en gemengd in een aardewasserij, die zo de ideale klei prepareerde.

In de bakkerij had je vervolgens de aardetrappers (die de klei kneedden), de draaiers (voor de ronde vormen), de vormers (voor de ingewikkeldere vormen) en de gevers (die zorgden voor een laagje tinglazuur). Hierna deden de schilders hun werk.

Dit gebeurde vaak volgens vaste patronen en sjablonen. De verf is overigens zwart voor het de oven ingaat, maar komt er met de bekende blauwe kleur weer uit. De vloerwerkers voorzagen het aardewerk van een laag loodglazuur en zetten voorwerpen in de oven. De stokers hielden het vuur op peil.

De grote baas over een plateelbakkerij was de plateelbakker. Hij genoot het meeste aanzien en zijn naam is vaak tot op de dag van vandaag nog wel bekend en terug te vinden.

Lees meer over Chinees porselein en Delfts Blauw.


Meer info:
- Marion s. van Aken-Fehmers (1999), Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, Zwolle en Den Haag
- Gerrit Paape (1794), De Plateelbakker of Delftsch Aardewerkmaaker
http://thema.delft.nl/archeologie/Htmlfiles/OnderzoeksThemas/Ambacht/plateel.htm
www.royaldelft.com

Juni - Schuttersfeesten

Op tal van plaatsen in het zuiden van Nederland kiezen schuttersverenigingen jaarlijks de nieuwe schutterskoning. Naast schietwedstrijden maakt ook het vendelzwaaien deel uit van een echt schuttersfestijn. Op de foto de schutterskoning van 1979 van St. Sebastianus uit Kerkrade.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Republiek
Republiek
1600-1795
De periode van de statenbond of federatie van de zeven Noord-Nederlandse provinciën...