Verre verwanten van Nelleke van der Krogt en Jorit Kalt

Uitzending: zaterdag 27 oktober 20.15 uur op Nederland 2.

In deze aflevering van de derde reeks Verre Verwanten zijn  televisiepresentatrice Nelleke van der Krogt en bouwkundig ingenieur Jorit Kalt te gast. Ook hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

Nelleke van der Krogt is geboren in 1948 in het Zeeuwse Middelburg als dochter van Johanna Jacoba Schot en Jacobus Marinus van der Schraaf. Het hele gezin maakte in 1953 de watersnoodramp mee. Hierover gaat de eerste vraag.    

Voor het tweede onderwerp gaan we naar een voorouder van Jorit Kalt. Zijn voorouder Jenny Reynvaan trouwt met Willem Marius Docters van Leeuwen, directeur van een plantentuin in het Indische Buitenzorg en later hoogleraar Tropische plantkunde in Amsterdam. Met Bob Ursem, de directeur van de Botanische tuin van de TU Delft hebben we het over de herkomst van de kamerplanten.    

Armoede op het Zeeuwse platteland. Apolonia Mallekoote, een voorouder van Nelleke van der Krogt, kreeg niet voor niets in het leven, Margreet Beetsma ging op onderzoek in Zeeland.

We gaan verder in de stamboom van Jorit Kalt en komen daar terecht bij Maria van der Hoeven. Zij trouwde met een touwslager. Over vergeten beroepen en straatnamen praten we met historica en straatnamencommissielid Kirsten Blok.

In de tijd van Nelleke’s voorouder Jan Pietersz Maelcote was de VOC een bloeiend bedrijf. De VOC-kamer in Middelburg was de grootste ná Amsterdam en stuurde honderden schepen naar de Oost. Daarover gaat de volgende opdracht.
 

Tot slot gaan we naar een verre verwant van Jorit Kalt. In Amsterdam wordt horlogemaker Gerard Brandt door de liefde voor Susanna aan de studie gebracht. Margreet Beetsma vond hun liefdesbrieven.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Nelleke van der krogt en Jorit Kalt clous over wie hun voorouders waren. Die van Nelleke was een schout uit Wemeldinge. En de Verre Verwant van Jorit Kalt, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Nelleke van der Krogt.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Jorit Kalt.

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten met Nelleke van der Krogt en Jorit Kalt.

www.cbg.nl

 


Chatten of Bataven

40 - Een deel van de Chatten verlaat het Duitse Hessen en vestigt zich in de Betuwe. In de Romeinse geschiedschrijving worden ze Bataven genoemd. Wellicht zijn ze door Romeinen als wegbereiders vooruit gestuurd. In elk geval zijn ze door Drusus en zijn opvolgers ingezet als hulptroepen bij de onderwerping van andere Germaanse stammen. Hun aantal moet tussen de 40.000 en 50.000 hebben gelegen. Na de Bataafse Opstand van 69/70 gaan ze op in nieuwkomers als de Salische Franken.

Ondertussen in de...

Koninkrijk
Koninkrijk
1814-1914
Na de val van Napoleon wil het Congres van Wenen de oude orde in Europa herstellen...