Nederland-België

Als het om voetbal gaat zijn de Duitsers onze aartsrivalen, maar ooit waren dat de Belgen.


De eerste interland die het Nederlands voetbalelftal speelde was tegen onze zuiderburen: de Belgen. De wedstrijd, in België gespeeld, werd glansrijk gewonnen door Nederland. Het werd maar liefst 4-1. Ook in de return, dit keer op eigen bodem, zegevierden de Nederlanders: 4-0.

De uitslag zou in de jaren erna echter niet altijd zo fortuinlijk zijn voor het Nederlands elftal als tijdens deze eerste twee wedstrijden. De Broedermoordderby, zoals de wedstrijd tussen de twee buurlanden ook wel heette, werd zeer vaak gespeeld. In de jaren 50 en 60 was het zelfs gebruikelijk de wedstrijd twee keer per jaar te spelen. De rivaliteit tussen de twee landen was enorm. Iedereen keek al lang van tevoren uit naar de derby. De stadions waren vaak tot de nok toe gevuld. De voetbalwedstrijd tussen België - Nederland op 19 oktober 1952 was de eerste interland voetbalwedstijd op de Nederlandse televisie. De wedstrijd vond plaats in Antwerpen, België en werd met 2-1 gewonnen door België.

In de jaren zeventig veranderde het Nederlands elftal. Ze werden sterker en kwamen zeer ver op eindrondes van kampioenschappen. Op het WK van 1974 verloor het Nederlands elftal de finale van de Duitsers. Bondscoach Rinus Michels zei: “Voetbal is oorlog”. Sindsdien gelden onze oosterburen als onze belangrijkste rivalen. De Broedermoordderby wordt zo nu en dan nog gespeeld, maar grote sentimenten zoals in de jaren vijftig en zestig roepen die niet meer op.

Meer info:
- Thomas Snyder, Voetbal van Oranje. Geschiedenis van het Nederlands Elftal in feiten en cijfers (Amsterdam 1997).
- Matty Verkammen en Raf Willems, Rode Duivels & Oranje Leeuwen. 100 jaar Derby der Lage Landen (Bilthoven 2000)
www.voetbalgeschiedenis.net
www.voetbalstats.nl

volkshuisvesting

1890 - De ‘Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen’ publiceert een rapport met als titel ‘De arbeiderswoning in Nederland’. Zes jaar later verschijnt 'Het vraagstuk der volkshuisvesting' met concrete suggesties om tot een wettelijke regeling en een betere volkshuisvesting te komen. Op de foto het ineenstorten van een huizenblok in 1899 in de Amsterdamse Pieter Nieuwlandstraat ten gevolge van bezuinigingen op bouwmaterialen.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Vroege middeleeuwen
Vroege middeleeuwen
406-925
De Germaanse stammen maken een einde aan de Romeinse tijd...