Bonaventura Eijsbouts

De opa van de oma van Patrick Lodiers, met de klinkende naam Bonaventura Eijsbouts, werd geboren in het pittoreske Asten, een boerendorp. Dat was ook zijn voorland, maar zijn interesses lagen elders: hij was veel geïnteresseerder in techniek en prutste aan klokken en harmonica’s.

Het verhaal gaat, dat hij, toen hij ongeveer twintig jaar oud was, er de brui aan gaf. Hij stapte bij de schipper die het turf kwam ophalen aan boord. Hij kwam terecht op de Brabantse turfmarkt in Delft. Daar op de kade was een horlogemaker waar hij zich als knecht aanmeldde en hij leerde van hem het vak. Hij werkte zich op tot meester horlogemaker, ging hoge hoeden dragen en proefde van het stadse leven. Hij bezocht met een vriend opera’s en kocht zelfs een viool.

Maar Asten bleef trekken. Hij nam zijn kersverse vrouw mee naar het dorp en ging tegenover de kerk wonen. Achter het huis kwam zijn werkplaats als juwelier en horlogemaker, maar al snel had Bonaventura grotere plannen. Hij ging torenuurwerken maken. Hij maakte het ene na het andere uurwerk, de wijzerplaat, de radertjes en installeerde ook het klokkenspel.

Klik hier voor het filmpje over Bonaventura Eijsbouts.

De eenheid van tijd

Meer lezen over Bonaventura en torenuurwerken?
- Beiaardmuseum Asten: www.beiaardmuseum.nl
- Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk: http://www.torenuurwerk.nl/
Het is alles Eijsbouts wat de klok slaat. Een greep uit 125 jaar Eijsbouts-historie (Asten, 1997).
- Informatie over Nederlandse uurwerken: www.tijdvoorklokken.nl
- Romeyn, L.A.A., Langejan-Brouwer, T.E.A. (red.) 2005: Torenuurwerken. Tijd voor iedereen. 700 Jaar openbare tijdaanwijzing.

stad en platteland

1815 - De nieuwe grondwet maakt officieel onderscheid tussen steden en platteland. Nederland heeft 85 steden, met in totaal 809.368 inwoners. Op het platteland wonen 1.368.400 mensen.

Ondertussen in de...

Tweede Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
1940-1945
Het kleine en slecht bewapende Nederlandse leger staat machteloos...