Artistiek bloed

De familie Dingemans was een echte schildersfamilie.

Omdat het kunstenaarsleven, zeker een eeuw geleden, een onzeker bestaan vormde, volgde de jonge   Waalko Dingemans vanaf 1892, naast een dagopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten ‘Minerva’ te Groningen, in de avonduren lessen voor de belastingdienst.

Hij voltooide beide opleidingen tegelijkertijd en ruim twintig jaar zou hij zijn werk als kunstschilder combineren met een baan als belastingontvanger. De eerste jaren woonde Dingemans in Den Haag, waar hij lid werd van de Haagse Kunstkring. Daar trouwde hij in 1903 met Henriëtte Numans. Zij had ook aan de academie een tekenopleiding gevolgd.

Waalko Dingemans was zeer begaan met het behoud van het Nederlands cultureel erfgoed, in het bijzonder de typisch Hollandse landschappen en stadsgezichten. Deze onderwerpen stonden centraal in zijn schilderijen, maar hij schreef er daarnaast vele artikelen over, die hij met zijn levendige tekeningen illustreerde. Een ander favoriet onderwerp van hem was 'het paard'.

Als hij zich in een stad bevond, ging Dingemans op zoek naar sleperspaarden en op het platteland bekeek hij de boerenpaarden. Deze taferelen legde hij vast als een impressionist. Hij was bij zijn leven dan een redelijk succesvol kunstenaar, wiens werk werd verkocht bij gerenommeerde kunsthandels als Oldenzeel in Rotterdam, Sala in Leiden en J.H. de Bois in Den Haag.

Henriëtte Gesina Dingemans-Numans schilderde voornamelijk bloemstillevens. Een onderwerp dat in haar tijd, vooral bij vrouwelijke schilders, zeer populair was. Haar werken kenmerken zich door een grote precisie.

Meer info:

Versteegh, Jaap, Nederland op zijn mooist, het vergeten werk van Waalko Dingemans, Catalogus Kunsthandel Leffelaar Haarlem 1947: Catalogus Eretentoonstelling van Bloemschilderijen door mevrouw H.Dingemans-Numans.

 

doctorandus

1965 - Vierduizend studenten (85 procent mannen, 15 procent vrouwen) behalen hun doctoraal diploma aan een universiteit. In 1995 zal dat aantal zijn uitgegroeid tot ruim 26 duizend (55 procent mannen, 45 procent vrouwen).

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Romeinse tijd
Romeinse tijd
57 VC - 400 NC
Julius Caesar verovert de lage landen...