Verre verwanten van Ron Brandsteder en Fleurien Dingemans

Uitzending: zaterdag 9 juni 20.10 uur op Nederland 2. 

In de zesde aflevering van de derde reeks Verre Verwanten zijn presentator Ron Brandsteder en Fleurien Dingemans te gast. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over het voorgeslacht van Ron Brandsteder. Zijn opa Antonius Brandsteder was de eerste importeur van Sony in Nederland. Hij had een stand op de Firato waar de nieuwste ontwikkelingen op audio- en videogebied werden getoond. Over de Firato gaat de eerste vraag.

De tweede vraag gaat over een overgrootouder van Fleurien Dingemans. Henriette Gesina Numans is kunstschilderes en aan Ron en Fleurien de opdracht een echte Numans te herkennen en na te maken! Kunsthistoricus Jaap Versteegh geeft een toelichting.

Terug in de lijn van Ron Brandsteder, we blijven in Amsterdam waar Johanna Maria Haije trouwt met een onderwijzer. Verslaggeefster Margreet Beetsma gaat terug naar de schoolbanken en komt meer te weten over de onderwijsvernieuwingen van de 19e eeuw.

We gaan verder in de stamboom van Fleurien Dingemans en komen terecht bij Willem Cornelis Heemskerck van Beest in Noord-Brabant. De vierde vraag gaat over de mysterieuze volkslegendes uit de Meierij. Josien Stehouwer, schrijfster van ‘Verhalen uit de Meierij’, geeft uitleg.

Weer in de lijn van Ron Brandsteder komen we Christiaan Haije tegen. De vraag gaat over verschillende dansen rond het jaar 1800. De kandidaten gaan aan de zwier met hofdansvereniging Plaisir Courtois.

Ten slotte gaan we naar een verre voorouder van Fleurien Dingemans. Dirck Jansz Heemskerck van Beest woonde in Delft ten tijde van de Delftse donderslag. Margreet Beetsma ging op zoek naar het verhaal over deze kruitramp.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Ron Brandsteder en Fleurien Dingemans clous over wie hun voorvaders waren.. De verst gevonden voorouder van Ron was een metselaar afkomstig uit in het Duitse Kerspel Berne. Maar hij vestigde zich in Amsterdam em legde ze zo de basis van een echte Amsterdamse familie. Hij werd begraven op het Karthuizer kerkhof in het hart van de Jordaan. En de Verre Verwant van Fleuirien Dingeman was een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis!

 

Bekijk de apotheose van de afstamming van Ron Brandsteder.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Fleurien Dingemans.

Bekijk de hele aflevering Verre Verwanten met Ron Brandsteder en Fleurien Dingemans. 


Maastricht oudste stad

50 - Maastricht ontstaat als Romeinse nederzetting op de plaats waar de heerbaan van Keulen naar Boulogne over de Maas gaat en is daarmee Nederlands oudste stad.

Ondertussen in de...

Republiek
Republiek
1600-1795
De periode van de statenbond of federatie van de zeven Noord-Nederlandse provinciŽn...